VS hielden Iraanse hack van dam stil

Het zou het zoveelste incident zijn in een reeks cyberaanvallen, over en weer, tussen de Verenigde Staten en Iran. Gisteren berichtte The Wall Street Journal dat Iraanse hackers in 2013 hebben ingebroken in een bedieningssysteem van een stuwdam, net buiten New York. Enige tijd hebben de hackers zo het beheer van de stuwdam overgenomen. De actie leidde tot grote ongerustheid, ook in het Witte Huis, maar is officieel nooit openbaar gemaakt. De hack vond plaats rond dezelfde tijd dat hackers die in verband werden gebracht met het Iraanse regime websites van Amerikaanse banken hackten. Een jaar daarvoor was er een aanval van Amerikaanse kant: hackers van de Amerikaanse geheime dienst hadden Iraanse nucleaire installaties beschadigd met ‘computerworm’ Stuxnet, een computervirus dat door de VS en Israël is geschreven om Iraanse kerncentrales te saboteren.

De kleine stuwdam in Rye aan de grens tussen New York en de staat Connecticut is onderdeel van het plaatselijke waterbeheer en moet helpen overstromingen te voorkomen. De zorgen in de VS betroffen niet zozeer het weinig strategische doelwit in Rye, maar de kwetsbaarheid van de de Amerikaanse infrastructuur op het internet. De afgelopen jaren zijn 57 duizend besturingssystemen online gezet, vele daarvan zijn slecht beveiligd.