Brouwerij Kirin lijdt verlies door problemen in Brazilië

Reuters / Thomas Peter

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Schincariol. Zeg dat woord maar niet te hard in Japan. Zo heet de Braziliaanse brouwer die Kirin, een van de grote concurrenten van Heineken in Azië, kocht. Door de slechte prestaties van de Braziliaanse brouwer lijdt Kirin een verlies dit jaar van 56 miljard yen (460 miljoen dollar). Dat schrijft de Financial Times.

Het is de eerste keer ooit dat Kirin aan het einde van het jaar geen winst overhoudt. Kirin geeft de slechte Braziliaanse economie de schuld. De waarde van de Braziliaanse real ten opzichte van de yen is gedaald. De economie kromp dit jaar met ruim 3 procent.

McDonald’s wil af van restaurants in Japan

En een Amerikaanse bedrijf heeft het dan weer gehad met Japan. Hamburgerketen McDonald’s is op zoek naar een koper voor het belang in de filialen in Japan. Het aandeel van vijftig procent in de restaurants moet ongeveer 100 miljard yen (826 miljoen dollar) opbrengen. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Na enkele voedselschandalen en reorganisaties blijft de keten in Japan verlieslatend. Er is al geprobeerd met nieuwe formules en het sluiten van winkels om de Japanse tak winstgevend te maken. Nu lijkt het erop dat McDonald’s opgeeft.

Toshiba gaat duizenden banen schrappen

Er was een tijd dat als je de beste laptop wilde, je uitkwam op een Toshiba. Inmiddels staat het Japanse bedrijf er een stuk beroerder voor. Toshiba raakte betrokken bij een van de grootste boekhoudschandalen uit de geschiedenis van Japan. Nu moet het bedrijf reorganiseren, meldt The Wall Street Journal.

Waarschijnlijk wordt de afdeling health care verkocht. Toshiba zoekt investeerders voor de divisies die computerchips en kerncentrales maken. Wellicht wordt de afdeling die computers maakt gefuseerd met Fujitsu. Ook zullen er ruim achtduizend banen verdwijnen. Naar verwachting lijdt Toshiba dit jaar een verlies van 4,5 miljard dollar.

 

 

 

    • Melle Garschagen