Bod op TenCate wordt met weken verlengd

Gewoon nog even wachten, dat is nu de strategie. Maandag maakten de bieders op TenCate, een groep investeerders onder leiding van private equityfonds Gilde, bekend de aanmeldingstermijn voor het bod te verlengen tot 14 januari. Het bod wordt niet verhoogd.

Gilde wil de producent van technisch textiel en kunstgras uit Almelo overnemen voor 24,60 euro per aandeel. Veel aandeelhouders vinden dat bod te laag. Tot nu toe hebben ze slechts 60,7 procent van de aandelen aangeboden. Een zeldzaam laag percentage, zeker gezien er geen andere bieder klaar staat. Gilde doet het bod pas gestand als 66,7 procent van de aandelen is aangeboden.

De partijen hopen dat zittende aandeelhouders alsnog van gedachten veranderen in de verlengde periode. Als Gilde zich terugtrekt en de koop niet doorgaat, ondervinden ze immers ook nadeel. Het ligt voor de hand dat de koers van TenCate dan daalt, in ieder geval naar het niveau van vóór het overnamebod in juli – iets minder dan 20 euro per aandeel. En wellicht nog iets lager, omdat de beurzen sindsdien zijn ingezakt.

Aandeelhouders zijn niet alleen boos over de hoogte van het bod, ze zijn ook boos over de vermeende dubbelrol van de top. Commissaris Egbert ten Cate en bestuursvoorzitter Loek de Vries zullen mede-eigenaar worden na de overname. Aandeelhouders vragen zich af of zij wel uit waren op de hoogste prijs.