Blik op het raam

Het raam. Elke dag doe je het open en dicht, maar nooit sta je daar bij stil, laat staan dat het een gespreksonderwerp wordt. Wie verzint het om daar een 224 pagina’s tellend tijdschrift aan te wijden? De tweede editie van ‘design & crafts’-tijdschrift MacGuffin, van de Nederlandse landschapsarchitect en kunstenaar Ernst van der Hoeven en designhistorica Kirsten Algera, doet dat. En het weet te boeien. Zoals het eerder een interessant nummer maakte over ‘het bed’. De term ‘MacGuffin’ werd gemunt door Alfred Hitchcock, een onnadrukkelijk element dat desalniettemin een belangrijke rol speelt in een verhaal. Zo kozen de makers hun titel.

In tegenstelling tot veel andere designtijdschriften staan er in MacGuffin geen nieuwe ontwerpen of luxe producten, zelfs (of misschien juist daardoor) ook nauwelijks advertenties.

Wat er wel in staat: een ontmoeting met een verzamelaar van ramen. Tips van de raamspecialisten van het Victoria and Albert Museum om ramen schoon en streeploos te houden (zie foto). Een essay over vrijheid met een screenshot van Windows XP. Een kort verhaal van schrijver Douglas Coupland over ramenfobie. „Ze bevroor, zich realiserend dat er overal ramen zijn en dat het monster op elk moment overal kon verschijnen.”

De verhalen worden onderbroken door fotoseries, zoals die van kunstenaar en „window wunderkind” Iwan Pol, en van kozijnen gevuld met tientallen planten. MacGuffin is een ratjetoe van verhalen, foto’s en illustraties. Maar door de strakke vormgeving en de bijzondere papiersoorten wordt het toch een luxe, gebalanceerd geheel. Een tijdschrift om te bewaren, om af en toe even in te lezen.

    • Astrid van Rooij