Berispte cardiologen mogen als arts blijven werken

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd in 2012 gesloten.

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in 2012. Foto Arie Kievit / ANP

Drie cardiologen uit het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse mogen als arts blijven werken. Het Centraal Tuchtcollege heeft in hoger beroep besloten dat ze geen beroepsverbod krijgen.

De cardiologen werden in oktober vorig jaar berispt door de tuchtrechter, maar niet uit hun ambt gezet, iets waar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wel om had gevraagd. De Inspectie vond dat de cardiologen “niet hebben voldaan aan de voorwaarden voor het kunnen leveren van goede patiëntenzorg”, stelde dat dit de kwaliteit van de patiëntenzorg negatief heeft beïnvloed en ging in hoger beroep.

Het Centraal Tuchtcollege houdt de berisping van de eerdere tuchtrechter in stand, maar acht na inzage van twaalf dossiers niet bewezen dat de artsen direct verantwoordelijk waren voor medische gevolgen voor patiënten.

Afdeling gesloten om zorgen

De IGZ begon na 2010 met een onderzoek naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis vanwege een op het eerste gezicht opvallend hoog sterftecijfer. De afdeling cardiologie werd in november 2012 gesloten omdat de veiligheid van patiënten niet gegarandeerd was. Door de fouten op de afdeling zijn tientallen hartpatiënten mogelijk onnodig gestorven.

Uiteindelijk concludeerde de commissie-Danner dat er bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis geen verhoogd sterftecijfer was - ook niet op de afdeling cardiologie - in vergelijking met andere soortgelijke ziekenhuizen. In een procedure die was aangespannen door de cardiologen zelf, oordeelde de Raad van State in augustus van dit jaar dat de minister van Volksgezondheid destijds terecht het bevel heeft gegeven tot de sluiting van de afdeling cardiologie.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd in juni 2013 failliet verklaard. Het ziekenhuis had een schuld van 42,5 miljoen euro. Ruim achthonderd medewerkers raakten hun baan kwijt. Het ziekenhuis maakte een doorstart onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum, een samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

    • Laura Klompenhouwer