Arrestatie Somalische piraten was rechtmachtig

De aanhouding was niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, stelt de Hoge Raad.

De Hr. Ms. Tromp aan in de haven van Oslo in 2010. Foto Lex van Lieshout / ANP

De arrestie van negen Somalische piraten door de commandant van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp in 2011 was rechtmatig. De aanhouding was niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zoals een verdachte had gesteld. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De piraten werden in de Golf van Aden opgepakt, nadat Nederlandse mariniers op 2 april waren beschoten vanaf een gekaapt Iraans vissersschip. In het vuurgevecht dat volgde kwamen twee piraten om het leven. Zestien anderen werden aangehouden. Tegen negen van hen was de verdenking voldoende om ze naar Nederland over te brengen.

Asiel aangevraagd

De mannen werden na ongeveer twee weken overgebracht naar de gevangenis in Alphen aan de Rijn. Ze werden verdacht van zeeroof en poging tot moord op Nederlandse militairen, maar werden in oktober 2012 voor dat laatste vrijgesproken. Wel kregen zij 4,5 jaar cel voor het kapen van een Iraans vissersschip. Het Openbaar Ministerie had tien jaar celstraf tegen de mannen geëist.

De zaak bij de Hoge Raad draaide erom dat een wettelijke basis zou ontbreken voor de arrestatie op 2 april door de commandant van de Tromp. De verdachten werden namelijk pas later naar Nederlands recht aangehouden door de officier van justitie. De commandant zou volgens internationale regels niet de bevoegdheid hebben om iemand aan te houden. De hoogste rechter gaat niet in die lezing mee.

Drie van de Somaliërs hebben in Nederland asiel aangevraagd, bleek vorig jaar. De mannen hadden toen tweederde van hun gevangenisstraf uitgezeten en kwamen daarmee in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

    • Laura Klompenhouwer