Aantal migranten naar Europa passeert de één miljoen

Het is de grootste stroom migranten sinds de Tweede Wereldoorlog.

Sinds november heeft Macedonië zijn grens met Griekenland gesloten en laat het alleen Syriërs, Irakezen en Afghanen het land in. Duizenden mensen zijn daardoor aan de grens gestrand. Foto Robert Atanasovski/AFP

Het aantal migranten dat dit jaar Europa heeft bereikt, is de grens van één miljoen gepasseerd. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vanmorgen bekendgemaakt. Het is de grootste stroom migranten sinds de Tweede Wereldoorlog.

Waarschijnlijk is de éénmiljoenste migrant afgelopen weekeinde een EU-land binnengekomen. De IOM telt mensen die over land of zee naar de zuidgrenzen van Europa zijn gekomen. Gisteren stond het totaal op 1.005.504. De overgrote meerderheid (816.752) kwam via Griekenland, de anderen via Italië, Spanje, Malta, Cyprus en Bulgarije.

De IOM houdt ook het aantal mensen bij dat op zee sterft. Dit jaar zijn er al 3692 bootvluchtelingen omgekomen, ruim 400 meer dan vorig jaar. Zaterdag nog kwamen achttien mensen om toen een houten boot vol Irakezen, Pakistani en Syriërs zonk op 3,5 kilometer van de Turkse kuststad Bodrum. De Turkse kustwacht kon veertien mensen redden.

    • Marc Leijendekker