‘Zwarte doos neergehaalde gevechtsvliegtuig onleesbaar’

De Russen hoopten dat de data van de zwarte doos hun gelijk zou bewijzen.

Sergej Bainetov van de Russische luchtmacht. Foto Maxim Shemetov/Reuters

De beschadigde zwarte doos die aan boord van het Russische gevechtsvliegtuig zat dat werd neergeschoten bij de Turks-Syrische grens is niet uit te lezen. Dat hebben onderzoekers in Moskou vandaag tijdens een persconferentie gezegd.

Het uitlezen is “onmogelijk” vanwege “interne schade”, zei Sergej Bajnetov, vicevoorzitter vliegveiligheid bij de Russische luchtmacht, vandaag volgens persbureau Reuters. Dertien van de zestien microchips in de zwarte doos zijn verwoest en de overgebleven drie zijn beschadigd.

De Russen hoopten dat de data van de zwarte doos hun gelijk zou bewijzen, en dus dat het vliegtuig in tegenstelling tot wat Turkije beweert niet in het Turkse luchtruim had gevlogen. Het neerhalen van het vliegtuig heeft geleid tot een grote diplomatieke rel en een deuk in de verhoudingen tussen beide landen.

Sancties

President Poetin noemde de actie al een “steek in de rug van Rusland” en kwam met een reeks economische sancties. Turkije blijft erbij dat het toestel meerdere keren is gewaarschuwd, wel degelijk in het Turkse luchtruim vloog en het heeft de Russische reactie fel bekritiseerd. Het land heeft ook geen excuses aangeboden voor het incident.

    • Frank Huiskamp