FC Barcelona beste van de wereld dankzij supervoorhoede El Tridente

Naast beste van Spanje en beste van Europa mag FC Barcelona zich dit kalenderjaar ook het beste clubteam van de wereld noemen. Zondag werd in de finale van het WK voor clubteams het Argentijnse River Plate met 3-0 verslagen. De doelpunten werden gemaakt door Lionel Messi en twee keer Luis Suárez. De derde aanvaller, Neymar, gaf de assists bij de goals van Messi en bij de tweede van Suárez. Als Messi en Suárez scherper in de afronding waren geweest had de score nog hoger kunnen uitvallen.

De finale tegen River Plate onderstreepte dat 2015 het jaar was van El Tridente, de supervoorhoede van FC Barcelona. Toen Luis Suárez in de zomer van 2014 overkwam van Liverpool waren er sceptische geluiden. Natuurlijk, Suárez was een goede speler, maar zou hij gedijen in het systeem van Barcelona? En dan die bijtincidenten. De Uruguayaan was de eerste vier maanden bij zijn nieuwe club geschorst nadat hij tijdens het WK verdediger Giorgio Chiellini in zijn schouder had gebeten.

Maar de critici hadden ongelijk. FC Barcelona won vorig seizoen de Spaanse competitie, de beker en de Champions League. Halverwege dit seizoen zijn de topscorers in Spanje Neymar (14 goals) en Suárez (13), Messi heeft pas 5 doelpunten, maar hij kampte dan ook twee maanden met een blessure. Nu is de voorhoede weer compleet, op jacht naar de volgende prijzen. (NRC)