Vluchtelingen in noodopvang krijgen hoogstwaarschijnlijk geen zakgeld

Het COA onderzoekt samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie of vluchtelingen in noodopvang zakgeld kunnen krijgen.

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas (3e R), bezocht deze maand het vluchtelingenkamp Heumensoord. Onder de bewoners van tentenkamp bij Nijmegen is veel onvrede en vinden zij de tenten ongeschikt voor een maandenlang verblijf. Foto Koen Verheijden / ANP

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzoekt of vluchtelingen in noodopvang zakgeld kunnen krijgen. Dat meldt het AD. Op dit moment staat regelgeving dat niet toe; vluchtelingen krijgen bed, bad en brood, maar worden verder niet financieel geholpen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt echter:

“Het ministerie is niet voornemens om vluchtelingen in noodopvang leefgeld te geven. De hulp blijft bij opvang, eten en drinken.”

Het COA was niet bereikbaar voor commentaar.

Kinderen in noodopvang krijgen ook geen onderwijs, maar daar komt volgens de woordvoerder spoedig verandering in. “Staatssecretaris Dijkhoff is daarmee bezig.”

Bij opvang Heumensoord veel onvrede

Toen fractievoorzitters van de Gelderse Provinciale Staten op werkbezoek waren bij de noodopvang Heumensoord bij Nijmegen, bleek dat een paar jongemannen hadden aangegeven graag zelf over geld te beschikken. CDA-leider Harold Zoet kaartte de kwestie aan bij het bestuur van de opvang. Volgens de huidige regels krijgen vluchtelingen in noodopvang geen zakgeld en mogen ze ook niet werken.

In een regulier asielzoekerscentrum krijgt een alleenstaande 44,66 euro voor eten en 12,95 euro zakgeld per week, vanaf het moment dat de asielprocedure is begonnen.

    • Carlijn Vis