Van der Poel blijft rivaal Van Aert één seconde voor

De Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel heeft zondag de wereldbekerveldrit in Namen gewonnen na een spannend onderling duel met de Belgische leider in het klassement, Wout Van Aert. Na een razendsnelle laatste ronde had de wereldkampioen op de finish één seconde voorsprong op zijn grootste concurrent. De Belg Kevin Pauwels kon het duel alleen nog op een afstandje volgen en eindigde als derde.

Een dag eerder moest Van der Poel in de Scheldecross in Antwerpen nog zijn meerdere erkennen in Van Aert. Op twee ronden van het einde moest de Nederlander de Belg laten gaan op een zanderige strook.

Zondag werd de race in Namen hard gemaakt door Lars van der Haar. De Europees kampioen koos de aanval, maar een kleine voorsprong van de coureur van Giant-Alpecin werd tenietgedaan door een lelijke val in een natte asfaltbocht. Op het technische gedeelte werd Van der Haar voorbij gereden door de Belgische klassementsleider Van Aert. Alleen Van der Poel en Pauwels konden zijn tempo volgen.

Van der Poel opende het offensief in het kopgroepje in de voorlaatste ronde maar was niet meteen beslissend. In de slotronde nam Van Aert het initiatief nog even terug, maar het was de twintigjarige Nederlander die in de laatste meters de beslissende aanval plaatste.

De winnaar reageerde emotioneel op zijn eerste wereldbekeroverwinning sinds zijn rentree eind vorige maand na een knieblessure. „Ik geloofde niet dat ik de benen had om te winnen”, zei Van der Poel, alsof hij zichzelf aangenaam had verrast. „Ik weet niet of ik al ooit zo diep ben gegaan. Ik was volledig kapot en ben enorm blij. Het is een van mijn mooiste overwinningen, zeker na mijn blessure.” (ANP)