UEFA blijft Platini steunen in ‘strijd om eerlijk proces’

Ook de KNVB is geschokt. De bond wil niet ingaan op de mogelijkheid dat Michael van Praag Platini nu opvolgt.

Michel Platini op een archieffoto uit 2012. Foto Tolha Bozoglu / EPA

De Europese voetbalbond UEFA blijft achter zijn geschorste voorzitter Michel Platini staan. De UEFA laat maandag in een verklaring weten dat het de 60-jarige Fransman blijft steunen bij het aanvechten van zijn straf. De Nederlandse voetbalbond KNVB vindt het vergrijp waarvoor Platini en FIFA-baas Sepp Blatter zijn veroordeeld “uiterst schandelijk voor het voetbal”.

Platini werd maandag samen met FIFA-president Sepp Blatter voor acht jaar geschorst vanwege een omstreden betaling in 2011. Beiden gaan in beroep tegen die uitspraak. De UEFA zegt in een verklaring over die straf:

“Vanzelfsprekend is de UEFA uitermate teleurgesteld over dit besluit. Maar het is nog wel mogelijk om in beroep te gaan. De UEFA blijft Michel Platini steunen bij zijn strijd om een eerlijk proces en de mogelijkheid om zijn naam te zuiveren.”

UEFA wel of niet betrokken?

Volgens Blatter is ook de Europese voetbalbond betrokken bij de omstreden deal. De Zwitser stelt dat de overeenkomst is bekrachtigd tijdens een vergadering in Stockholm in 1998, en dat de UEFA de betaling tot tweemaal toe bekrachtigd heeft. Toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson zei echter op maandagochtend in een Zweedse krant dat dit “een zuivere leugen” is.

De KNVB is naar eigen zeggen geschokt over het besluit van de ethische commissie van de FIFA. De overtredingen van Blatter en Platini zijn volgens het bestuur van de bond “uiterst schandelijk voor het voetbal in het algemeen en voor voetbalbestuurders in het bijzonder”. Daarom moet er nu worden doorgepakt bij het hervormen, vindt de KNVB.

Van Praag wil niet vooruitlopen op vertrek Platini

Over de kansen van bondsvoorzitter Michael van Praag om Platini op te volgen bij de UEFA wil de KNVB maandag nog weinig kwijt. Van Praag is door ingewijden in het verleden meermaals genoemd als een belangrijke kandidaat voor het voorzitterschap bij de Europese bond. In een verklaring zegt hij daar nu over:

“Op 21 januari hebben we bestuursvergadering binnen de UEFA en dan komt aan de orde de eventuele vacature die er ontstaat bij een vertrek van Platini. Ik ga die vergadering straks vol vertrouwen in en ik ken mijn verantwoordelijkheid als vice-voorzitter in deze. Wie mij als bestuurder kent, weet dat ik niet zal weglopen.”

    • Joost Pijpker