U en ik zijn potentieel gevaarlijke individuen

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt elke week de feiten van de hypes.

Toeristen bij de ruïnes van Persepolis, bij de Iraanse stad Shiraz. Foto iStock

Ik vind Iran journalistiek en toeristisch een bijzonder interessant land om naar toe te gaan. Dat weet u allang, en ú vindt dat ook, dat weet ik weer. In Teheran, Isfahan of Shiraz, overal kom je Nederlanders tegen. En nu de wereld zijn nucleaire akkoord met het islamitische regime heeft gesloten, is ook het bedrijfsleven bijzonder geïnteresseerd. Vorige maand reisde minister Kamp nog naar Iran met een delegatie van zeventig bedrijven. Ja, heel Europa reist naar Teheran om zijn waar te verkopen nu de sancties worden opgeheven.

Maar gaat u nog steeds als dat betekent dat u niet meer zonder visum naar Amerika kunt? Omdat u in de voorgaande vijf jaar in dit terroristische land bent geweest? Een hele hoop gezeur omdat u dus weleens een terrorist zou kunnen zijn? Misschien dat uw naam zelfs op de Amerikaanse terroristenlijst terecht zou komen, en zie daar maar eens af te komen. Ik kan u gruwelverhalen vertellen.

Het gaat hierom. Burgers van 38 landen, in overgrote meerderheid Europese, kunnen tot dusverre zonder visum naar de VS. Maar het Huis van Afgevaardigden maakte zich na de recente aanslagen in Parijs zorgen dat aan de Islamitische Staat gelieerde Franse burgers zonder visum naar Amerika kunnen reizen om daar een nieuw ‘Parijs’ aan te richten. Dus ze besloten in hun oneindige wijsheid om iedereen die in de voorgaande vijf jaar in Syrië en Irak is geweest van dit Visa Waiver Program uit te sluiten. En toen dachten ze opeens: we pakken er meteen ook de landen van de officiële terreurlijst bij: Iran en Soedan.

Dat is onzin als je de IS wilt tegenhouden, want shi’itisch Iran is zelf doelwit en tegenstander van die sunnitisch-extremistische internationale. Dan kun je beter Saoedi-Arabië of Pakistan toevoegen. Maar weer géén onzin als je probeert dat vermaledijde nucleaire akkoord te ondermijnen, zoals het Congres dolgraag doet.

De maatregel is meegenomen in een begrotingswet die vrijdag door Huis en Senaat werd aangenomen. Obama heeft al aangekondigd de wet te ondertekenen die de regering immers weer een jaar financieel op poten houdt.

Europa is niet blij. In een open brief hebben de 28 EU-ambassadeurs in Washington gewaarschuwd dat de maatregel de veiligheid niet vergroot, economisch schadelijk is en bovendien tot Europese vergelding zal leiden. Dat terroristen wel weten hoe eronder uit te komen (geen visumstempel als je stiekem het kalifaat in kruipt), maar vooral brave toeristen en mensen met dubbele nationaliteit erdoor worden getroffen. Een ander belangrijk punt is natuurlijk dat de maatregel in strijd is met het nucleaire akkoord, dat de ondertekenaars verbiedt iets te doen dat normalisering van handel en economische relaties met Iran hindert.

Toch denk ik niet dat Iran er een heel groot punt van gaat maken. Opheffing van de sancties gaat boven alles. Nee, wij Iran-gangers zijn gewoon de klos: potentieel „gevaarlijke individuen”, zoals een Republikeinse afgevaardigde het uitdrukte.

    • Carolien Roelants