‘Veel burgerslachtoffers bij vermeende Russische luchtaanvallen op Idlib’

Zeker 43 mensen zijn zondag om het leven gekomen bij luchtaanvallen op de Syrische stad Idlib, onder wie vermoedelijk veel burgers. Volgens ooggetuigen voerden Russische vliegtuigen zeker zes aanvallen uit, onder meer op een markt midden in de stad. Meer dan 150 mensen zouden daarbij gewond zijn geraakt. Een ooggetuige verklaarde zondag dat er nog veel lichamen onder het puin liggen. Idlib staat onder controle van rebellen die vechten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Rusland, bondgenoot van Assad, begon eind september een grote militaire actie in Syrië. De Russische vliegtuigen zouden te onderscheiden zijn doordat ze hoger vliegen dan Syrische helikopters die regelmatig bombardementen met vatbommen uitvoeren, vaten gevuld met explosieven en schroot. Volgens ooggetuigen vallen bij de Russische aanvallen, net als bij die met vatbommen, ook ver van de frontlinies geregeld veel burgerslachtoffers. In maart werd Idlib veroverd door Jaish al-Fateh, een coalitie van islamitische rebellen, waaronder Jabhat al-Nusra, dat gelieerd is aan terreurbeweging Al-Qaeda. Het Syrische regeringsleger verklaarde er zondag met steun van de Russische luchtmacht in te zijn geslaagd de strategisch gelegen plaats Khan Touman, ten zuidwesten van Aleppo, te hebben veroverd. (Reuters)