Speelse geschiedschrijving van de Slag bij Nieuwpoort

Het jaartal kunnen we allemaal nog wel opdreunen: 1600, Slag bij Nieuwpoort! Maar eh, wat gebeurde er toen ook alweer precies? Onder een baldakijn in driekleur spelen vijf acteurs ons in 1,5 uur bij, vanaf het Beleg van Geertruidenberg (1593) tot aan een overwinningsfeest voor Nieuwpoort.

De familievoorstelling legt toegankelijk uit. Maar eenduidig is de geschiedenisles allerminst. Of ‘we’ de slag gewonnen of verloren hebben, blijft in het midden. En was deze onderdeel van een godsdienstoorlog of een strijd om onafhankelijkheid? Dat het allemaal een kwestie van perspectief is, illustreren de makers door ook de geschiedschrijver als personage op te voeren. Hij moet van de betrokken historische figuren de gruwelijke strijd bewerken tot telkens een ander behapbaar avonturenboek. „Een natie drijft op trots, niet op kritiek”, verdedigt Johan van Oldenbarnevelt.

De acteurs vrijwaren zichzelf van geschiedvervalsing door op het toneel alle trucs van het vak zichtbaar te houden. Een simpele tafel wordt een schip, kragen en hoeden begeleiden de vele rolwisselingen. Deze aantrekkelijk open en speelse aanpak mist helaas weleens bezield stoeiend spel en botst soms ook met de plechtige tekst van Erik Snel. Maar het is goed studiemateriaal. Zeker door de verbanden die de acteurs leggen tussen godsdienst- en landfanatici van toen en nu.

    • Joke Beeckmans