Raad van State: vuurwerkvrije zone Hilversum mag

De belangen van het gemeentebestuur wegen zwaarder dan het “relatief geringe financiële belang” van de vuurwerkhandelaren.

Een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling in Hilversum. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Hilversum heeft rechtmatig mogen bepalen dat er in een deel van het centrum van de stad geen consumentenvuurwerk afgestoken mag worden rond de jaarwisseling. De Raad van State heeft een klacht van een aantal vuurwerkhandelaren vandaag voorlopig verworpen. Een definitieve uitspraak volgt volgend jaar.

De belangen van het gemeentebestuur om “gevaar, schade en overlast” te voorkomen door middel van het verbod wegen zwaarder dan het “relatief geringe financiële belang” van de vuurwerkhandelaren, oordeelt de rechter.

Hilversum werd in november vorig jaar de eerste grote gemeente die formeel een vuurwerkverbod invoerde. Burgemeester Pieter Broertjes pleitte daar al jaren voor. Het verbod geldt voor een deel van het Langgewenst in het centrum van de stad en houdt in dat er tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur niets mag worden afgestoken.

Mocht het college dit wel?

De rechter in Utrecht oordeelde een maand later dat het Hilversumse college (burgemeester plus wethouders) de bevoegdheid niet had om een dergelijk besluit te nemen, want dat had alleen de burgemeester zelf kunnen doen. De gemeente liet in navolging van de uitspraak het verbod voor vorig jaar zitten en er mocht dus in 2014 in het centrum gewoon vuurwerk afgestoken worden. De Raad van State oordeelt dus voorlopig dat het college wél bevoegd was dit te doen.

Gevolgen

Een woordvoerster van de Raad van State durft niet te zeggen of de uitspraak grote gevolgen zal hebben, zo zegt ze tegen NRC:

“Het gaat immers om een voorlopige uitspraak. In de definitieve uitspraak, volgend jaar, kan de Raad toch weer anders oordelen.”

Ook wijst ze erop dat veel gemeenten de afgelopen jaren al een of andere vorm van vuurwerk verbod hebben ontwikkeld. In Hilversum gaat het echter om een groter gebied, een deel van het centrum, waar veel mensen samenkomen.

Enkele tientallen gemeenten stelden vorig jaar een vuurwerkverbod in. Behalve Hilversum waren dat onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Helder, Vlaardingen, Vianen, Barendrecht, Geldermalsen en Terschelling. Afsteken van vuurwerk werd op vooraf bepaalde plekken in die gemeenten strafbaar. Het verbod gold voornamelijk in gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, schoolpleinen, monumentale panden en locaties waar veel dieren verblijven.

    • Frank Huiskamp