Republikein Lindsey Graham trekt zich terug als kandidaat

Graham wil niet langer “debatteren aan de kindertafel”.

Lindsey Graham in New York in september. Foto Peter Foley / EPA

De Republikein Lindsey Graham doet niet meer mee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft de kandidaat laten weten in een videoboodschap die hij op YouTube heeft gezet.

Volgens Graham is hij “tegen een muur aangelopen”. De senator uit South Carolina bungelde onderaan in de peilingen. Hij liet in zijn afscheidsvideo wel blijken een hoge post in het nieuwe kabinet te ambiëren, of dat nou onder een Republikeinse of Democratische kandidaat is:

“Ik ga mijn campagne stopzetten. Ik ga niet mijn ambitie om mijn land te helpen stopzetten.”

NRC-correspondent in Washington Guus Valk zegt op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk .@LindseyGrahamSC wil niet langer debatteren aan de ‘kiddie table’, en stopt zijn campagne voor 2016. Het Republikeinse veld dunt uit.

Er zijn op dit moment nog dertien kandidaten in de race voor de Republikeinse nominatie. Aan de andere kant, bij de Democraten, is het een stuk overzichtelijker. Daar doen nog drie kandidaten mee.

Autoriteit qua buitenland

Afgelopen zomer maakte
Graham, senator voor de Republikeinen namens South Carolina, bekend dat hij een gooi deed naar het presidentschap. Zijn motivatie was toen: “Ik ben bang dat de wereld uit elkaar valt”.

Het politieke geluid van de 59-jarige Graham was vooral gericht op het buitenlandbeleid. Graham, ex-advocaat en -rechter bij de luchtmacht, stond vanwege zijn ervaring met het buitenland - hij bezocht Irak en Afghanistan al meerdere keren - bekend als autoriteit op het gebied van internationale betrekkingen. Toch was hij een underdog in de grote groep Republikeinse kandidaten. In de peilingen legde hij het af tegen namen als Jeb Bush, Marco Rubio, Ted Cruz en Rand Paul.

    • Carlijn Vis