Paleis Soestdijk wordt tuin, museum of handelshuis

Uit 120 ingestuurde ideeën zijn vier plannen gekozen die het komende halfjaar verder worden uitgewerkt.

Foto ANP / Lex van Lieshout.

Paleis Soestdijk, de voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernhard, wordt een botanische tuin, een museum over het koninkrijk, een handelshuis of een tentoonstellingsruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven. Deze vier ideeën voor de herbestemming van Soestdijk zijn gekozen uit een selectie van 120 plannen, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties maandagmiddag bekend.

Paleis Soestdijk werd in de zeventiende eeuw gebouwd als particuliere buitenplaats, maar is bijna altijd bewoond geweest door de Oranjes. Het pand staat leeg sinds het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard in 2004 en is sindsdien met regelmaat opengesteld voor het publiek. De Rijksgebouwendienst, die het paleis namens de Staat beheert, is sinds 2004 op zoek naar een nieuwe bestemming voor het paleis, dat voor zo’n honderd miljoen euro moet worden gerenoveerd.

Paleis in alle gevallen open voor publiek

Minister Blok (Rijksdienst, VVD) deed in juli de oproep om met voorstellen te komen voor de herbestemming van Soestdijk. Daarmee volgde hij een advies van oud-minister Sybilia Dekker om een openbare inschrijvingsprocedure te starten. De provincie Utrecht, de gemeenten Soest en Baarn en het Rijksvastgoedbedrijf hebben uit de 120 ingestuurde de volgende vier plannen uitgekozen:

  • Eden Soestdijk: een botanische tuin geïnspireerd door het Eden Project in Cornwall in het Verenigd Koninkrijk, de grootste botanische tuin ter wereld. Het paleis zelf moet in deze variant een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum worden.
  • Staatsbosbeheer is een van de plannenmakers voor het Nationaal Ensemble, een museum over verleden, heden en toekomst van het Koninkrijk.
  • Als het paleis het Internationaal Handelshuis wordt zou het ook een ontvangstlocatie voor handelsmissies en staatsbezoeken kunnen zijn.
  • Made by Holland is een concept dat de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven onder de aandacht moet brengen. Soestdijk is in deze variant (ook) een tentoonstellingsruimte.

Bij alle vier de varianten blijft Soestdijk (gedeeltelijk) open voor het publiek. De vier initiatiefnemers krijgen 100.000 euro om hun plannen het komende halfjaar verder uit te werken. In oktober volgend jaar worden de initiatieven opnieuw beoordeeld. Eind 2016 of begin 2017 mogen de plannenmakers dan een bod uitbrengen om hun idee ook werkelijk uit te voeren.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Wie denkt Eden Soestdijk.. Dit is Eden Cornwall, bedacht door Britse Ned Tim Smit https://t.co/M8vS9tXf1R via @nrc https://t.co/2Cg4BtuuAw
    • Pim van den Dool