Opsporingsbevel tegen ex-president Burkina Faso

Compaore wordt gezocht voor de moord op oud-president Tomas Sankara, tijdens de staatsgreep in 1987.

Foto: Ian Langsdon / EPA

Burkina Faso heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig president Blaise Compaore. Dat meldt persbureau Reuters. Compaore werd in oktober verdreven bij een volksopstand na 27 jaar het land bestuurd te hebben. Hij vluchtte naar buurland Ivoorkust.

Compaore wordt gezocht in verband met de moord op ex-president Thomas Sankara, tijdens de coup van 1987. Compaore kon dankzij deze staatsgreep aan de macht komen. Eerder dit jaar werd het lichaam van Sankara gevonden; na autopsie blijkt hij door vele kogelwonden te zijn gedood. Het onderzoek maakt het aannemelijk dat Sankara tijdens de coup is geëxecuteerd.

De moord op Sankara was een van de meest geruchtmakende moorden in een periode waarin veel Afrikaanse landen onafhankelijk werden van kolonisators.

    • Sjoerd Klumpenaar