Nu was het menselijke hart even belangrijker

Hoe ging PSV om met het persoonlijke leed van blikvanger Lestienne?

None
Illustratie Ruben L. Oppenheimer

PSV-directeur Toon Gerbrands rijdt zondagmiddag naar Eindhoven als hij zijn telefoon opneemt. Of hij wil ingaan op de situatie van Maxime Lestienne, over hoe de club de Belgische aanvaller de afgelopen maanden begeleidde rond het overlijden van zijn ouders. „Dat kan”, zegt Gerbrands. „Maar voordat ik begin: hij is vannacht opgepakt voor betrokkenheid bij een vechtpartij in het centrum van Eindhoven. Over vijf minuten plaatsen we een bericht op onze website.”

Het is een weekend van extremen voor Lestienne. Eerst zijn rentree na bijna drie maanden, zaterdagavond. Net twee minuten in het veld, wurmt hij zich langs een verdediger en geeft even na 21.15 uur de assist op de beslissende 3-2 van Luuk de Jong tegen PEC Zwolle. Emoties bij Lestienne, zijn naam rolt van de tribunes, ploeggenoten knuffelen hem.

Hij is terug, na een donkere periode. Dan, zeven uur na zijn beslissende voorzet, zaterdagnacht rond 04.15 uur. Lestienne (23) is met een groepje op stap na de wedstrijd – het is winterstop, er is ruimte voor een avond uit.

De lezing van PSV is dat Lestienne meerdere keren werd lastiggevallen waarop een woordenwisseling ontstond, wat eindigde met duw- en trekwerk. Ploeggenoot Jeroen Zoet probeerde de aanhouding te voorkomen, ook hij werd meegenomen. De twee brachten de rest van de nacht door op het politiebureau. Ze kregen een boete, er is geen aangifte gedaan.

Excuses

„Ze hebben hun excuses aangeboden en die hebben we geaccepteerd”, zegt Gerbrands. Daarmee is de zaak afgedaan voor PSV. Terug naar waarom we Gerbrands belden: hoe kan je als clubleiding een speler ondersteunen als hij in anderhalve maand tijd beide ouders verliest.

PSV is begin oktober op trainingskamp in Noordwijk, voor het belangrijke uitduel met Ajax. De vriendin van Lestienne zit op de dag voor de wedstrijd thuis in Eindhoven op Skype met haar schoonmoeder, die in Moeskroen woont. Tijdens het gesprek krijgt de moeder een hartaanval. De vriendin van Lestienne belt voor een ambulance. Lestienne verlaat het trainingskamp en rijdt met zijn vriendin naar het ziekenhuis in Moeskroen. Enkele spelersvrouwen vangen hun baby op.

De nacht voor de wedstrijd overlijdt de oma van rechtsbuiten Luciano Narsingh na een kort ziekbed. Hij kiest ervoor wel te spelen. PSV wint in de Arena. Een uur na het duel komt de moeder van Lestienne te overlijden.

Bij de begrafenis is de top van de club aanwezig, trainer Phillip Cocu, technisch directeur Marcel Brands en directeur Gerbrands. Kort daarop krijgt Lestienne, enig kind, een nieuwe klap te verwerken. De gezondheid van zijn vader, al langer ziek, is verslechterd: hij is ongeneeslijk ziek. Lestienne krijgt van de club alle ruimte om elke dag bij zijn vader in het ziekenhuis te zijn.

PSV houdt zich intensief bezig met de zaak. Er is in die periode regelmatig overleg met de behandelend arts, de zaakwaarnemer van Lestienne en de speler zelf. En om de twee dagen bespreken Cocu, Brands en Gerbrands de ontwikkelingen intern.

Spagaat

De levensverwachting van de vader is twee weken, maar hij blijft langer in leven dan verwacht. Lestienne is sinds zijn komst in de zomer in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke speler, met zijn snelheid en assists. PSV kan hem goed gebruiken in de Champions League.

Daar zit de spagaat voor de top van PSV, vaak geroemd als warme club. Het is het menselijke hart tegenover de professionele kant: wanneer is hij weer beschikbaar voor het team? Het menselijke wint het van het zakelijke. Lestienne wordt alle tijd gegeven. „Dat was geen discussie”, zegt Gerbrands.

Wel worden enkele mogelijkheden besproken voor het geval het ziekbed veel langer duurt: een fysieke trainer die afreist naar Moeskroen om Lestienne ter plaatse fit te houden, zijn vader verplaatsen naar een ziekenhuis in de buurt van Eindhoven, of Lestienne dagelijks heen en weer laten rijden tussen ziekenhuis en trainingsveld (een rit van ruim twee uur).

Het is niet nodig. Een maand geleden overleed zijn vader. De begrafenis was op de dag van het duel bij Manchester United. PSV ondersteunt de jonge Belg nu met de afwikkeling, zoals de erfenis en het ontruimen van het huis. Externe deskundigen zijn ingehuurd. Ook krijgt hij mentale hulp. Gerbrands: „We houden hem als mens goed in de gaten.”

    • Steven Verseput