Neemt Wilders afstand van discriminerende acties? ‘Politiek en pers kunnen de rambam krijgen’

Politici spraken de hoop uit dat Geert Wilders zich zou distantiëren van recente discriminerende en gewelddadige acties. Tevergeefs.

Foto ANP
Foto ANP

Bij een belaagd Somalisch gezin in Pannerden worden portretten van Geert Wilders achtergelaten, bij de bezetting van een moskee in Dordrecht staat op een spandoek ‘minder, minder’ geschreven. Precies de woorden waarvoor Wilders zich binnenkort voor de rechter moet verantwoorden.

Moet de PVV-leider zich niet distantiëren van dergelijke acties? „Zijn antwoord zal zijn: ik moet helemaal niks”, zegt Alexander Pechtold, fractieleider van D66.

„Maar als hij leiding wil geven aan een grote partij, hij koketteert zelfs met het premierschap, dan moet je er ook staan als de schaduwzijden van je politiek zichtbaar worden.”

Het vermoeden van Pechtold komt uit als Wilders maandagmiddag via Twitter weer de aanval kiest:

Pechtold („Ik ken het boek Wilders inmiddels van kaft tot kaft”) beseft dat hij Wilders nergens toe kan dwingen.

„En dat ga ik ook niet proberen, maar het is natuurlijk wel goed als je je aan de feiten houdt. Dat 70 procent van de mensen helemaal geen probleem heeft met azc’s bij hun in de buurt. Dat er inmiddels meer problemen zijn met mensen die tegen vluchtelingen zijn, dan er met die vluchtelingen zelf problemen zijn.”

Eerder hadden vicepremier Lodewijk Asscher en Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, de hoop uitgesproken dat Wilders zich van gewelddadige acties zou distantiëren. Zoals in Geldermalsen vorige week. Tevergeefs. „Ik heb niet gezien dat hij er afstand van heeft genomen”, zei Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad. „Het was goed geweest als hij dat had gedaan.” Vorige week zondag twitterde Wilders nog:

Woensdagavond liep het daar uit de hand.

„Let wel”, zegt Pechtold, „ik beschuldig hem nergens van. Maar hij is er ook altijd als de kippen bij om met een oordeel te komen als er iets anders aan de hand is. Reageer dan ook als de schaduwzijde van je handelen de gemeenschap ontwricht. Kom in verzet wordt niet door iedereen goed begrepen.”

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september riep Wilders in de Tweede Kamer op tot verzet tegen de komst van vluchtelingen. „Pleeg verzet! Accepteer het niet! Ga naar die asielzoekerscentra of die inspreekavonden bij de gemeente waarop daartoe wordt besloten.” Direct liet hij in het debat weten: „Natuurlijk, ik heb het over democratisch, geweldloos verzet, maar pik het niet!”

Zelf is Wilders in het kerstreces naar een buitenlands oord vertrokken. Maandagochtend twitterde de PVV-leider nog zijn Kom in verzet-poster. 

Twee dagen eerder tweette hij dit nog  vanuit een vliegtuig.

En in de meest recente tweet kunnen pers en politiek de rambam krijgen. „Waar ik voor wil waken, is dat hij zich weer in zijn slachtofferrol gaat wentelen”, zegt Pechtold. „Hij draait het graag om, dat hij het slachtoffer is terwijl hij het integratiedebat natuurlijk schade doet. En dat doet hij geraffineerd.”