Man vast voor nepbom toestel Air France

De man die vandaag is aangehouden zou meerdere keren tijdens de vlucht naar de wc zijn geweest en de ‘bom’ er hebben neergelegd.

De Boeing 777 van Air France op het vliegveld van Mombasa in Kenia, waar het een noodlanding maakte. Foto EPA

De politie in Parijs heeft een 58-jarige man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de nepbom aan boord van een Air France-vlucht afgelopen weekend. De man is volgens de justitiële bron die persbureau AFP sprak een gepensioneerde politieagent. De vrouw van de man is als getuige verhoord.

Het echtpaar werd vanochtend aangehouden bij aankomst op het vliegveld van Roissy; de man werd vervolgens in hechtenis genomen. Hij wordt ervan verdacht “het vliegverkeer te hebben belemmerd en het leven van anderen in gevaar te hebben gebracht”.

Doosjes en timer

Op vlucht AF463, die zaterdag vanaf Mauritius onderweg was naar Parijs, werd op het toilet een verdacht object gevonden. Aan boord waren 459 passagiers en veertien bemanningsleden. De luchtvaartautoriteit in Kenia, waar het vliegtuig een noodlanding maakte, meldden eerst dat het een echt explosief betrof, maar dit bleek niet waar. Het ging om een verzameling doosjes en een timer. De man die vandaag is aangehouden zou meerdere keren tijdens de vlucht naar de wc zijn geweest en justitie gelooft dat hij de onderdelen van de ‘bom’ op het toilet heeft neergelegd.

De topman van Air France, Frédéric Gagey, noemde de nepbom een “kwaadaardige daad” of in ieder geval “iets wat lijkt op een slechte grap”. In Frankrijk geldt nog steeds de noodtoestand na de aanslagen van 13 november.

    • Frank Huiskamp