‘Looptherapie net zo effectief als dotteren’

Wie zijn leefstijl na een dotterbehandeling niet verandert, loopt grote kans op vernauwing op een andere plek.

Foto Roos Koole / ANP

Mensen met acute pijn die wordt veroorzaakt door vernauwde beenslagaders, krijgen te snel een dotterbehandeling in het ziekenhuis. Bij het gros van de mensen met ‘etalagebenen’ is intensieve looptherapie - een goedkoper alternatief - minstens zo effectief. Dat blijkt volgens dagblad Trouw uit onderzoek van arts-onderzoeker Lindy Gommans van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Jaarlijks wordt bij zo’n zesduizend patiënten een dotterbehandeling, waarbij verkalkte aderen worden verwijd, uitgevoerd door vaatchirurgen en radiologen. Maar wie zijn leefstijl vervolgens niet aanpast, loopt grote kans op vernauwing op een andere plek, zegt Gommans, die dinsdag op het onderwerp promoveert aan de Universiteit Maastricht.

“Dat geldt niet voor looptherapie.”

Looptherapie bij de fysiotherapeut zou met gemiddeld 1500 euro zes keer goedkoper zijn dan de dotterbehandeling. In verschillende richtlijnen zou al staan dat artsen met looptherapie moeten beginnen, maar in 2009 was dat meestal niet wat er gebeurde. Een probleem is dat looptraining, een intensieve therapie waarbij meerdere keren per week begeleid moet worden geoefend, vaak niet wordt vergoed. Volgens Gommans hoort de behandeling thuis in het basispakket.

Lees verder onder de infographic:
171641_20030505

Gommans vermoedt dat specialisten in het ziekenhuis eerder geneigd zijn voor een dotterbehandeling te gaan, omdat ze de patiënt graag snel van de pijn af willen helpen. Uit recent onderzoek van Erasmus MS zou blijken dat een combinatie van dotterbehandeling gevolgd door looptherapie de effectiefste aanpak is. Naar schatting hebben in Nederland 350.000 mensen boven de 55 jaar last van pijnlijke vernauwingen in de beenslagaders door slagaderverkalking.

    • Laura Klompenhouwer