Kijken: #stonersloth. De grappigste slechte antidrugscampagne ooit?

In Australië dachten ze een goed idee te hebben door de luiaard als ultiem schrikmiddel te gebruiken in een antiwietcampagne. Het gevolg was wereldwijde spot.

Screenshot YouTube

Hoe zorg je ervoor dat jongeren van de wiet afblijven? In Australië dachten ze een goed idee te hebben door de luiaard als ultiem schrikmiddel te gebruiken in een antiwietcampagne. Het gevolg was wereldwijde spot.

In de campagnefilmpjes komt de tot luiaard getransformeerde stoner sociaal niet meer mee. In de klas levert het beest een leeg proefwerk in, aan tafel is het doorgeven van het zoutvat al een te ingewikkelde opgave. Het dramatische gitaarloopje en de eindtekst ‘you’re worse on weed #stonersloth’ zorgen eigenlijk vooral voor een komisch effect.

De hashtag ging viral, maar misschien niet op de manier die het departement van de premier van de staat Nieuw-Zuid-Wales had gepland. Tenzij heel veel spot altijd al hun doel was. Pijnlijk detail: de campagne deelt zijn naam met de webshop stonersloth.com die ´Enjoy Every Smoking Experience´ als motto heeft.

Twitter avatar laureningram Lauren Actually The first thing I thought when I saw #stonersloth was ‘how high were the people who made this?’
Twitter avatar SkaSchmidt Dan Schmidt Move over Life Education Van, #stonersloth is now officially the worst, and most hilarious anti-drug campaign ever. #HipOldGuysMarketing
Twitter avatar kickerkim Kim Smee Stage two in cult-dom rise for #stonersloth, a catchphrase: #passthesalt. Pre-Xmas politics aplenty @michaelpachi https://t.co/DtGszSbni1
Twitter avatar DanJPM Dan Murrell The NSW gov’s #stonersloth campaign does a great job warning young people about a career in advertising
Twitter avatar Warramoose Peter Out Tweakin’ Tapir. You’re worse on meth. #stonersloth https://t.co/LhOgma2RpN

Mike Baird, de premier van Nieuw-Zuid-Wales, zag in de luiaard vooral een tweeling van een harig personage uit de Star Warssaga:

Twitter avatar mikebairdMP Mike Baird Just saw the #StonerSloth ads. Not sure where NSW Gov’s ad guys found Chewbaccas siblings, but those videos are… Quite something.
Twitter avatar mikebairdMP Mike Baird I’ve been assured no sloths were harmed in the making of those #StonerSloth ads.

Het National Cannabis Prevention and Information Centre heeft maar afstand genomen van de campagne. De organisatie heeft alleen in de voorbereidende fase wat aanbevelingen gedaan en de strekking daarvan was dat tieners niet moeten worden onderschat, benadrukt het centrum. Het advies luidde dan ook om juist “overdrijving te vermijden”.

#Stonersloth kan in ieder geval worden toegevoegd aan het lijstje van bizarre antidrugscampagnes:

    • Laura Klompenhouwer