Last Week Tonight with John Oliver Canvas, 22.40-23.10u.

John Oliver hoeft zich niet druk te maken over scheldwoorden op tv sinds hij voor de Amerikaanse betaalzender HBO werkt. In de eerste uitzending van zijn programma na de aanslagen in Parijs op 13 november vlogen de ‘fucks’ en ‘assholes’ dan ook door de studio. De Britse komiek, die naam maakte bij The Daily Show, heeft sinds april 2014 een eigen satirische show. En die staat vanaf het begin als een huis. Wie het nog niet heeft gezien op HBO Nederland of YouTube (waar alle lange programmasegmenten te vinden zijn) kan nu bij Canvas terecht, waar Last Week Tonight drie keer per week te zien is. Oliver sprak eerder dit jaar met NRC over de vrijheid die hij heeft bij de reclamevrije zender: „Toen we ons realiseerden dat we achttien minuten konden doorgaan, besloten we minstens een keer per week één verhaal heel grondig uit te zoeken.” De grapdichtheid is enorm, maar er zit vaak een serieuze toon achter. Onderwerpen die voorbij komen zijn onder meer netneutraliteit, geweld in de gevangenis, voedselverspilling, seksuele voorlichting in de VS en discriminatie tegen LHBT’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders).