Vijf mensen gearresteerd in Brussel in verband met aanslagen Parijs

De Belgische politie arresteerde de twee in Dansaert, een buurt in het centrum van Brussel.

De Belgische politie in actie in Molenbeek op 22 november. Foto Olivier Hoslet / EPA

In Brussel zijn zondagavond vijf mensen gearresteerd en ondervraagd in verband met de aanslagen in Parijs vorige maand. Dat meldt het federaal parket in Brussel. De terroristische aanslagen in de Franse hoofdstad kostten in november aan 133 mensen het leven.

De Belgische politie arresteerde twee broers in Dansaert, een buurt in het centrum van Brussel. De huiszoeking vond plaats in de Sleutelstraat. Een derde arrestant is een vriend van de broers. In de middag werd er ook in Laken een huis doorzocht. Daarbij werden nog eens twee personen meegenomen naar het bureau voor verhoor. Bij de huiszoekingen zijn geen explosieven of wapens aangetroffen.

Maandag verschijnen beiden voor de rechter. Deze zal bepalen of de twee langer vastgehouden kunnen worden. Het is onduidelijk waar de arrestanten precies van worden verdacht.

Update 18.15 uur:

De vijf mensen zijn weer vrijgelaten “na grondig verhoor”, meldt het federaal parket. Maar “het onderzoek gaat onverminderd verder”.

Meerdere arrestaties verricht

Na de aanslagen in Parijs zijn in verschillende Europese landen arrestaties verricht. Zo werden er vorige week twee mensen aangehouden in een vluchtelingenopvang in Oostenrijk.

Het onderzoek naar de daders van de aanslagen en hun handlangers focust zich ook op de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Hier werden meerdere huiszoekingen gedaan omdat een paar van de aanslagplegers in deze wijk woonden en vermoedelijke handlangers zich hier ophielden.

Naar aanleiding van huiszoekingen in de Belgische plaats Verviers werd vorige maand ook iemand opgepakt die wordt verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen.

Sinds de invoering van de noodtoestand in Frankrijk hebben de Franse politie en de marechaussee 2700 huiszoekingen uitgevoerd.

Aanslagen Parijs

Op 13 november vond er in Parijs een serie terroristische aanvallen plaats. Drie mannen vielen tijdens een concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal theaterzaal Bataclan binnen en schoten op het publiek. In totaal werden 89 mensen gedood en de drie daders bliezen zichzelf op. Er werden die avond ook aanslagen gepleegd bij een voetbalwedstrijd in het Stade de France. Een derde groep terroristen reed langs verschillende Parijse restaurants en schoot op mensen op het terras en in de restaurants. In totaal werden 133 mensen gedood.

Salah Abdeslam nog voortvluchtig

Zeven van de acht daders kwamen om bij de aanslagen. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Salah Abdeslam, de vermoedelijke achtste dader. Vlak na de aanslagen is de nog voortvluchtige Abdeslam aangehouden door de Franse politie. Samen met zijn twee chauffeurs werd hij in de nacht van 13 op 14 november aangehouden en heeft hij zijn identiteitskaart getoond.

Abdeslam stond wel op een lijst van verdachte personen, maar in de lichtste categorie waardoor hij niet is opgepakt. Dat liet de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vorige week weten. Jambon:

“Was hij een kwartier later gepasseerd, dan was er wel een hit geweest met de databank”.

Een dag later zorgde verouderde wetgeving in België ervoor dat de Belgische politie op 15 november geen huiszoeking mocht doen in Molenbeek, waar Abdeslam zich op dat moment zou bevinden. De Belgische politie had een tip gekregen over zijn verblijfplaats.

    • Carlijn Vis