Overleg handelsverdrag EU-Oekraïne mislukt

Na anderhalf jaar onderhandelen is het niet gelukt Russische zorgen weg te nemen over de nauwere banden tussen Kiev en Brussel.

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström licht in een persconferentie het mislukken van het overleg toe. Foto: Thierry Charlier / AFP

Het driehoeksoverleg tussen de EU, Rusland en Oekraïne over vernieuwde handelsbetrekkingen en het associatieverdrag tussen Kiev en Brussel is op niets uitgelopen. De Europese commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, maakte dat maandag bekend na overleg met vertegenwoordigers uit Kiev en Moskou.

De gesprekken zijn al anderhalf jaar gaande. In die tijd is telkens geprobeerd om Russische zorgen rondom de nauwere banden tussen Brussel en Kiev weg te nemen, maar Malmström concludeert nu dat deze pogingen mislukt zijn. Het eerder gesloten handelsverdrag treedt op 1 januari in werking, zonder instemming van Rusland. De ingangsdatum is twee jaar later dan gepland.

Einde vrijhandel Rusland-Oekraïne

Moskou zette de onderhandelingen onder druk door samen met enkele ex-Sovjetstaten (onder andere Azerbajdzjan, Wit-Rusland, Moldavië) te dreigen geen Oekraïense producten meer in te voeren. Dat zou er volgens het Kremlin op neerkomen dat er per 1 januari geen vrijhandel meer bestaat tussen Rusland en Oekraïne. De EU houdt de deur naar verdere onderhandelingen open, mits Moskou afziet van de boycot.

Eerder vandaag stemden de EU-lidstaten voor een verlenging van de economische sancties tegen Rusland; de maatregelen worden tot eind juli volgend jaar in stand gehouden.

Associatieverdrag EU-Oekraïne

De driehoeksgesprekken gingen ook over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Komend voorjaar mogen Nederlandse burgers zich daarover uitspreken in een raadgevend referendum, na een succesvolle campagne van actiecomité GeenPeil. Tot die tijd kan het associatieverdrag volgens de Europese Commissie niet in werking treden.

    • Sjoerd Klumpenaar