Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

FIFA schorst Platini en Blatter voor acht jaar

Voor Platini is de straf een streep door zijn kandidatuur voor het presidentschap bij de wereldvoetbalbond.

Sepp Blatter vanmorgen bij zijn aankomst voor de persconferentie in Zürich.
Sepp Blatter vanmorgen bij zijn aankomst voor de persconferentie in Zürich. EPA / Patrick B. Kraemer

Sepp Blatter en Michel Platini zijn maandag voor acht jaar geschorst voor een dubieuze transactie in 2011. Ook krijgen beide voetbalbestuurders een geldstraf opgelegd door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Voor Platini is de straf een streep door zijn kandidatuur voor het presidentschap bij de bond.

Gedurende hun schorsing mogen de FIFA-baas en de voorzitter van de Europese bond UEFA geen enkele taak in het voetbal uitoefenen. Daarnaast krijgt Blatter een boete van 46.000 euro opgelegd en Platini een geldstraf van 74.000 euro. Blatter en Platini lieten maandag tijdens een toelichting weten in beroep te gaan tegen het besluit.

Het tweetal werd in oktober al voor 90 dagen geschorst door de FIFA, in afwachting van het onderzoek van de ethische commissie. Ze gingen tegen dat besluit in beroep bij het internationale sporttribunaal CAS. De hoogste sportrechtbank in Lausanne besloot de straf van Platini te handhaven. Blatter wachtte nog op het CAS-besluit.

Platini: dit verrast mij niet

Vorige week kregen de twee voetbalbestuurders de kans de beschuldigingen te weerleggen. Platini zag daar van af, omdat hij vond dat de commissie vooringenomen was en hem al voor de zitting als schuldige zag. Dat verwijt herhaalde de Fransman maandag in een reactie tegenover persbureau AFP:

“Dit besluit verrast mij niet. Ik ben ervan overtuigd dat mijn lot al was beslecht voor mijn verhoor op 18 december. Dit vonnis is een zielige poging om mij uit de voetbalwereld te verwijderen.”

Anders dan Platini ging Blatter vorige week wel naar het verhoor. Hij kreeg daar het gevoel dat de ethische commissie hem niet als corrupt beschouwde, zo zei hij eerder vandaag tegen de Zwitserse krant Blick. Volgens de 79-jarige Blatter was de voorzitter van de commissie “zeer correct”.

‘Blatter en Platini misbruikten positie’

Het bezwaar van de Zwitser leidde echter tot niets: Blatter kon volgens de commissie niet verklaren waarom Platini recht had op de dubieuze betaling. De FIFA-baas maakte namens de bond omgerekend 1,8 miljoen euro over aan de Fransman. Volgens de twee voetbalbestuurders was dat een vergoeding voor de werkzaamheden die Platini tussen 1999 en 2002 uitvoerde.

De ethische commissie vindt echter dat het tweetal misbruik heeft gemaakt van hun positie in de top van de voetbalwereld. Dat besluit verbaasde Blatter, die zichzelf de “boksbal” van de ethische commissie voelt. Volgens de Zwitser zijn de afspraken tussen hem en Platini duidelijk vastgelegd:

“Wat mij het meest verbaast is dat het ethisch comité ontkent dat er afspraken zijn gemaakt. Ze hebben bewijs dat erover is gesproken [tijdens een FIFA-vergadering in 1998, red]. Wij kunnen aantonen dat niet alleen Platini en ik van deze afspraak wisten.”

Straf lager dan verwacht

De straffen zijn overigens lager dan verwacht. De advocaat van Platini liet onlangs al in Franse media weten dat de UEFA-baas een levenslange schorsing boven het hoofd hing. De Duitse krant Die Welt meldde dat Blatter dezelfde straf wachtte, maar diens woordvoerder wilde dat toen niet bevestigen.

Naast een schorsing bij de bond riskeert Blatter ook een straf van de Zwitserse justitie. Die kondigde in september namelijk aan een strafrechtelijk onderzoek naar de FIFA-baas te openen, onder meer naar de betaling die hij aan Platini deed. Blatter wordt onder meer verdacht van corruptie en verduistering.

Sepp Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. In mei van dit jaar werd hij voor een vijfde termijn herkozen, maar vanwege het corruptieschandaal bij de bond trad hij enkele dagen later alsnog af. Platini (60) stelde zich kandidaat voor een opvolging en gold lange tijd als een belangrijke kanshebber voor de positie.