Europese sancties tegen Rusland half jaar verlengd

Volgens Brusselse diplomaten is dit waarschijnlijk de laatste verlenging, nu steeds meer landen toenadering zoeken tot Moskou.

Bij het instellen van de sancties werden tomaten door de overheid opgekocht. Telers boden de tomaten vervolgens aan aan de voedselbank. Foto: Jeroen Jumelet / ANP

De Europese Unie heeft de economische sancties tegen Rusland verlengd tot eind juli volgend jaar. Dat meldt persbureau Reuters. Maandag verstreek de deadline voor lidstaten die bezwaar wilden maken tegen een verlenging van de boycot, die in juli 2014 werd ingesteld na de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne.

Volgens Brusselse diplomaten kan dit best eens de laatste keer zijn dat er bestraffende maatregelen worden genomen die de Russische energie-, defensie- en financiële sectoren treffen. Sommige EU-lidstaten, waaronder Frankrijk en Italië, zoeken sinds de aanslagen in Parijs toenadering tot Rusland op het gebied van terreurbestrijding.

Voor de verlenging van de sancties benadrukte de Italiaanse premier Matteo Renzi nog dat een “anti-Russische houding nergens toe leidt.”

“We hebben onze mening nooit onder stoelen of banken gestoken: om terreur en extremisme te bestrijden hebben we Rusland nodig.”

Reactie Rusland

Kort na het bekendmaken van de verlenging kwam het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken met een verklaring. Volgens Rusland moedigen de verlengde sancties de regering in Kiev aan om het vredesakkoord van Minsk te schenden.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) sprak tegenover het ANP van een “belangrijk, duidelijk en eenduidig” signaal aan Rusland. Volgens Koenders moet de druk op Rusland blijven, omdat Moskou een cruciale rol speelt bij het conflict in Oekraïne en de separatisten blijft steunen.

    • Sjoerd Klumpenaar