Ethische commissie FIFA sluit Blatter en Platini voor 8 jaar uit

Sepp Blatter deze maandag
Sepp Blatter deze maandag Foto EPA

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond heeft aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini voor acht jaar uitgesloten van alle activiteiten in het voetbal. Dat werd maandagochtend bekendgemaakt door de tuchtrechtelijke kamer van de bond. De schorsing gaat per direct in, beide bestuurders waren sinds oktober al voorlopig geschorst.

Ze worden gestraft voor een omstreden betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) van Blatter aan Platini, in februari 2011. De Franse oud-voetballer zou het geld hebben gekregen voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 verrichtte als technisch adviseur van Blatter. De commissie stelt in haar oordeel dat er, op basis van het contract dat ze in augustus 1999 ondertekenden, „geen wettige grond” is voor de betaling. Daarnaast kon Blatter in zijn verhoor de commissie niet overtuigen van de rechtmatigheid van de betaling – Platini bleef vorige week weg bij de ondervraging.

Omkoping en corruptie acht de commissie niet bewezen, hoewel de betaling op een discutabel moment plaatsvond: enkele maanden voor de herverkiezing van Blatter als FIFA-voorzitter in 2011. De bestuurders, jarenlang de invloedrijkste figuren in het internationale voetbal, worden geschorst voor het ‘aanbieden en aannemen van giften en andere voordelen’, ‘belangenverstrengeling’, het schenden van ‘loyaliteit’ en het overtreden van ‘algemene gedragsregels’.

De schorsing is met name een harde klap voor de 60-jarige Platini – de rol van Blatter (79) was al zo goed als uitgespeeld door zijn aangekondigde vertrek. Platini is nu uitgesloten van deelname aan de voorzittersverkiezing van de FIFA, op 26 februari. Daarnaast lijkt er een einde te komen aan zijn voorzitterschap bij de Europese bond UEFA, nu hij geen functie meer mag vervullen in het voetbal.

Platini en Blatter kregen ook een geldboete: respectievelijk 74.000 en 46.000 euro. Ze kunnen in beroep bij internationaal sporttribunaal CAS – Blatter kondigde aan dit te doen.