FC Twente als nummer 17 de winterstop in, SC Cambuur wint tweede wedstrijd op rij

FC Twente gaat de winterstop in als nummer 17 van de eredivisie. Zelf verloor Twente vrijdag met 5-1 bij Vitesse. En omdat Cambuur gisteren in Rotterdam Excelsior versloeg (1-4) passeerde die club Twente op de ranglijst. Wie had dat een jaar geleden kunnen voorspellen? FC Twente ging toen als nummer vijf de winterstop in. Niet meer de titelkandidaat van weleer, maar toch een subtopper.

Een jaar later is alles anders. Door de financiële rampspoed moesten vrijwel alle goede spelers vertrekken en was er geen geld voor waardige vervangers. De kans is groot dat die exodus aan kwaliteit deze winterstop zal doorzetten. Middenvelder Renato Tapia wordt op de voet gevolgd door Feyenoord. En zal Hakim Ziyech, met tien doelpunten en vijf assists het enige lichtpuntje bij Twente, in Enschede blijven? „Dat weet ik niet”, zei hij tegen ANP, „dat moet je aan mijn zaakwaarnemer vragen.” In november, na de nederlaag tegen SC Heerenveen (1-4), zei hij open te staan voor een andere club.

SC Cambuur sloot een benauwde eerste seizoenshelft uiteindelijk toch met een goed gevoel af. Twee weken terug, na de nederlaag tegen Willem II (3-0), moest trainer Henk de Jong nog vragen beantwoorden over een eventueel ontslag. Maar na overwinningen tegen NEC (3-1) en zondag bij Excelsior (1-4) werd er weer gelachen in Leeuwarden. Eerder die week werd naar buiten gebracht dat de clubleiding begin volgend jaar gaat praten over verlenging van het aflopende contract van De Jong. (NRC)