El Tridente kroont Barça beste van de wereld

Naast beste van Spanje en beste van Europa mag FC Barcelona zich dit jaar ook het beste clubteam van de wereld noemen. Zondag werd in de finale van het WK voor clubteams het Argentijnse River Plate met 3-0 verslagen. Daarmee won Barcelona de vijfde hoofdprijs van dit kalenderjaar. Het is voor de derde keer in de clubgeschiedenis dat Barça de wereldbeker veroverd. De doelpunten werden gemaakt door Lionel Messi en twee keer Luis Suárez. De derde aanvaller, Neymar, gaf de assists bij de goals van Messi en bij de tweede van Suárez.

De finale tegen River Plate onderstreepte dat 2015 het jaar was van El Tridente, de supervoorhoede van FC Barcelona. Toen Luis Suárez in de zomer van 2014 overkwam van Liverpool waren er sceptische geluiden. Natuurlijk, Suárez was een goede speler, maar zou hij gedijen in het systeem van Barcelona? En dan die bijtincidenten. De Uruguayaan was de eerste vier maanden bij zijn nieuwe club geschorst nadat hij tijdens het WK verdediger Giorgio Chiellini in zijn schouder had gebeten.

Maar de critici kregen ongelijk. Suárez werd tot beste speler van de wedstrijd gekroond. FC Barcelona won vorig seizoen de Spaanse competitie, de beker en de Champions League. Halverwege dit seizoen zijn de topscorers in Spanje Neymar (14 goals) en Suárez (13), Messi heeft pas 5 doelpunten, maar hij kampte dan ook twee maanden met een blessure. Nu is de voorhoede weer compleet, op jacht naar de volgende prijzen. (NRC)