Eerste mersvaccin getest op dromedaris

Geen snotneuzen. Het effect van een experimenteel vaccin tegen de infectieziekte mers was direct te zien, bij de vier dromedarissen waarop het in een Spaans laboratorium werd getest. De vier controledieren kregen wel een loopneus na de opzettelijke besmetting.

De proef, waarvan de resultaten vrijdag in Science werden gepubliceerd, voedt de hoop dat er iets gedaan kan worden tegen de mers-epidemie die in 2012 in Saoedi Arabië begon. Sindsdien zijn vooral in het Midden Oosten meer dan 1.600 mensen besmet geraakt, van wie eenderde overleed. Er bestond er nog geen vaccin tegen het mers-virus. Ook antivirale middelen bieden weinig.

In het Erasmus MC in Rotterdam werd een kreupel pokkenvirus uitgerust met een oppervlakte-eiwit van het mers-coronavirus. Dat vaccin riep bij muizen al een goede afweerreactie tegen mers op. Het is nu onderzocht in dromedarissen, die waarschijnlijk de besmettingsbron zijn voor mensen. Als het lukt om deze dieren te immuniseren, zijn nieuwe besmettingen bij de mens wellicht te voorkomen. Het Rotterdamse vaccin maakt de dromedarissen niet volledig virusvrij na besmetting. Maar het risico dat ze de infectie verder verspreiden, onder mensen, is waarschijnlijk wel veel kleiner. De onderzoekers willen hun vaccin volgend jaar bij mensen testen.