Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Doden bij zelfmoordaanslag op NAVO-troepen Afghanistan

De aanslagpleger blies zichzelf op in de buurt van een Amerikaans-Afghaanse patrouille.

Bagram, nabij de luchtmachtbasis na een aanslag eind vorig jaar.
Bagram, nabij de luchtmachtbasis na een aanslag eind vorig jaar. foto EPA

Bij een zelfmoordaanslag ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandag zes Amerikaanse NAVO-militairen omgekomen. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist en claimen een hoger dodental. Voor zover bekend vielen er zes gewonden, melden persbureaus Reuters en AFP.

De aanslagpleger was op een motor en blies zichzelf op bij een gezamenlijke patrouille van de NAVO en het Afghaanse leger in de buurt van de luchtmachtbasis van Bagram. De NAVO heeft het dodental bevestigd, maar maakte de nationaliteiten van de doden niet bekend. Het incident wordt nog onderzocht.

Het militaire vliegveld bij Bagram is een van de belangrijkste bases voor de 9800 Amerikaanse militairen die nog in Afghanistan zijn gestationeerd. Ruim een week geleden voerden de Talibaan zelfmoordaanslagen uit bij zwaarbeveiligde doelwitten in het zuiden van Afghanistan en in Kabul. De strijdgroep wint verder steeds meer terrein in de provincie Helmand.

De gevechten in Afghanistan zijn geïntensiveerd sinds de internationale missie eind vorig jaar eindigde. Een reeks aanslagen afgelopen zomer in Kabul, waaronder bij een politieacademie, kostte het leven aan tientallen mensen.