Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Vandaag is het Black Monday in de internetwinkels

Amerika kent ‘Black Friday’, wanneer mensen zich na Thanksgiving als een kudde koopbeluste dieren op de aanbiedingen storten. Maar ook Nederlanders kunnen massaal shoppen en dat gaat vandaag gebeuren, denken internetwinkels als Bol.com. Zij verwachten, volgens de Telegraaf, kort voor Kerstmis nog een massale toestroom van klanten.

Bol.com denkt alleen vandaag twee miljoen klanten te verwelkomen in de webwinkel, die inmiddels de titel ‘het grootste warenhuis van Nederland’ kan claimen. Vorig jaar zette Bol.com namelijk een kleine 700 miljoen euro om, iets meer dan de winkelkolossen van V&D bij elkaar in de kassa kregen.

En ook op een ander vlak groeit Bol boven de concurrentie uit. Albert Heijn krijgt wekelijks 6 miljoen klanten over de vloer, bij Bol zijn het er maar liefst 7 miljoen, zegt topman Daniël Ropers. En omdat Bol.com geen vakken hoeft te vullen, of caissières aan het werk heeft kunnen ze al die klanten met slechts duizend medewerkers bedienen.

‘War for talent’ laait op bij accountants en consultants

Heb jij verstand van cybersecurity, big data, of ben je een slimme rekenmeester? Grote kans dat de zogenaamde ‘Big Four’ uit de accountancy- en consultancybranche om jou zitten te springen, schrijft Het Financieele Dagblad.

PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG en Ernst & Young zijn hard bezig met het werven van talent. Dit jaar huurden ze in totaal liefst vijfduizend nieuwe krachten in, maar daar stond ook een grote uitstroom tegenover. Na een tijd van malaise met economische crises en gebrek aan vertrouwen in de branche, zit de sector duidelijk weer in de lift. 

 

Een nieuwigheid is dat de ‘Big Four’ steeds meer jonge werknemers aannemen die uit de natuurwetenschappelijke hoek komen. Die groei wordt veroorzaakt doordat de consultants en accountants steeds meer gevraagd worden diensten te leveren op terreinen als cyberveiligheid en analyse van big data.

Twee voormalig SNS-bankiers vervolgd in Spanje

Twee voormalig SNS-bankiers worden in Spanje verdacht van fraude bij de afwikkeling van een mislukt bouwproject. Dat bericht Het Financieele Dagblad, op basis van rechtbankdocumenten die het in handen kreeg.

Oud-SNSbankiers Hans A. en Pieter G. waren bestuursleden van SNS’ Spaanse vastgoeddochter PDU. In Valencia zou PDU in samenwerking met projectontwikkelaar een winkelcentrum met skibaan laten verrijzen. Maar er werd weinig van de kunstmatige pistes geroetsjt in de zonovergoten kustplaats; het bouwproject mislukte. Daarop deden de bestuurders van PDU aangifte tegen de projectontwikkelaar, die zou 7 miljoen euro hebben gestolen.

Die beschuldiging was complete onzin, oordeelde de Spaanse rechter die daarop een onderzoek gelastte naar de betrokken PDU-bestuurders.

Deze vervolging is het zoveelste strafrechtelijke hoofdstuk in de geschiedenis van de vastgoedtak van de genationaliseerde SNS-bank. In november werd al bekend dat tien managers van de Nederlandse vastgoeddochter vervolgd worden wegens ‘betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband.’

    • Wouter van Cleef