De wereldwijde markt van beursgangen - in drie grafieken

2014 was een topjaar voor bedrijven die naar de beurs gingen. Dit jaar werd met beursgangen mondiaal 156 miljoen dollar opgehaald: 35 procent minder.

Foto iStock

Na topjaar 2014 valt 2015 een beetje tegen. In beursgangen dan. Dit jaar zochten aanzienlijk minder bedrijven naar geld via een notering aan de beurs dan een jaar eerder. Dat was dan ook een “blockbuster year”, schrijft Renaissance Capital (pdf).

Het instituut verzamelt allerlei gegevens over beursgangen en houdt zodoende bij hoeveel bedrijven er jaarlijks naar de beurs gaan en hoeveel dat oplevert. Dit jaar dus een stuk minder: het opgehaalde kapitaal nam af met zo’n 35 procent.

Wereldwijde markt voor beursgangen

In de telling heeft Renaissance Capital overigens alleen beursgangen meegenomen die 100 miljoen dollar of meer waard waren. In de Aziatisch-Pacifische regio leverden beursgangen dit jaar het meeste op.

Opbrengst naar regio

Europa volgt na Azië wat betreft opgehaald kapitaal op de tweede plek, mede door de beursgang van grote bedrijven als ABN Amro (opbrengst: 3,8 miljard euro), Poste Italiane en het Spaanse Aena, schrijft Renaissance Capital.

Binnen de financiële sector gingen er wereldwijd de meeste bedrijven naar de beurs. Op nummer twee: bedrijven in de gezondheidszorg.

Beursgangen naar sector

    • Annemarie Sterk