De business awakens voor Disney na recordweekend Star Wars

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het openingsweekend van Star Wars: The Force Awakens heeft in de Verenigde Staten 238 miljoen dollar opgeleverd. Daarmee is het oude record van Jurassic World (208 miljoen dollar) uit de boeken. Maar Disney gaat nog veel meer verdienen aan de film, schrijft The Wall Street Journal.

Er was Disney-topman Robert Iger veel aan gelegen met deze nieuwe film de Star Wars-gekte nieuw leven in te blazen.

“It wasn’t just about storytelling, it was recruiting and engaging new fans in the U.S. and around the world”

Disney kocht de Star Wars-studio en de marketingrechten in 2012 en kan na het nu al doorslaande succes van de zevende episode beginnen met het uitmelken daarvan. De komende jaren kunnen fans naast vervolgfilms rekenen op speelgoed, videospelletjes, televisie-series en speciale attracties in de Disney-pretparken.

Als Star Wars: The Force Awakens dit weekend ook in China zou zijn uitgekomen was het wereldwijde record voor een openingsweekend gebroken, maar de Chinezen moeten nog tot januari wachten omdat het maximale aantal buitenlandse films voor dit jaar al was bereikt.

Fact checking debat Democratische presidentskandidaten

Het debat tussen de Democratische presidentskandidaten dit weekend kent volgens The Washington Post twee duidelijke winnaars:

Hillary Clinton omdat zij de enige is die morgen zo president kan worden en Donald Trump thuis voor de buis die dol is op aandacht, ook al wordt die veroorzaakt door aanvallen van zijn rivalen bij de Democraten.

The Washington Post neemt ook twijfelachtige statements onder de loep. Zoals deze van Hillary Clinton:

“I think it’s important to point out that about three percent of my donations come from people in the finance and investment world. You can go to OpenSecrets.org and check that. I have more donations from students and teachers than I do from people associated with Wall Street.”

Volgende officiële cijfers vormt de financiële sector inderdaad niet meer dan 2,6 procent van de donaties, maar haar claim dat studenten en docenten meer doneren is moeilijker te checken. Maar in elk geval staat onderwijs op de lijst van sectoren die doneren aan Clinton achter de financiële sector op de vijfde plaats.

Haar tegenkandidaat Bernie Sanders wil een eind maken aan de salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar klopt zijn bewering?

“Next thing we do, pay equity for women workers. Women should not be making 79 cents on the dollar compared to that.”

Volgens The Washington Post is er inderdaad een salarisverschil tussen mannen en vrouwen, maar is het moeilijk om simpele vergelijkingen te maken omdat vrouwen gemiddeld minder uren werken en vaak - al dan niet tijdelijk - terugtreden van de arbeidsmarkt als ze kinderen krijgen. Het verschil dat Sanders aangeeft is dan ook te dik aangezet.

Twitter-account gearresteerde farmaceutische topman Shkreli gehackt

De laatste tweets van topman Martin Shkreli van Turing die donderdag is gearresteerd voor fraude zijn wel erg vreemd: “I am now a god” en “Anyone want free money? Willing to donate hundreds of thousands to charities before I go to prison …” kwamen zondag voorbij. Zijn account blijkt dan ook gehackt, meldt Reuters.

De hack kwam nadat Shkreli op Twitter liet weten onschuldig te zijn aan de aanklachten tegen hem: “I am confident I will prevail. The allegations against me are baseless and without merit.”

Shrekli wordt ervan verdacht als hedgefondsmanager bij MSMB Capital Management en bestuursvoorzitter bij biofarmaceut Retrophin fraude te hebben gepleegd. Hij kwam met zijn huidige bedrijf Turing eerder dit jaar onder vuur te liggen, omdat hij de prijs van een aidsmedicijn na een overname in één klap verhoogde van 13 dollar 50 naar 750 dollar.

    • Arjan Meesterburrie