De ambachtelijke papegaai

Mannelijke grote vasapapegaaien in gevangenschap hebben iets unieks laten zien aan Britse psychologen. De vogels, oorspronkelijk van Madagaskar, nemen een schelp. Met een mooi passend steentje, dat ze in de snavel nemen, slijpen ze met herhaalde bewegingen de binnenkant uit, hun werktuig bijsturend met hun vlezige tong. Geduldig, als een ambachtsman, en af en toe en hapje nemend. Niet van grof kalkgruis, dat veel vogels wel best vinden, maar van fijn poeder.

Dit is een malende papegaai. Maar wel een die voorbeeldig voor zijn vrouw en komend nageslacht zorgt. Een mannetje werkt het kalkpoeder naar binnen, waar het zich met voedsel mengt. De voeding, nu compleet met supplement, draagt hij weer over aan het vrouwtje.

Intiem en verliefd voeren doen veel papegaaisoorten. Niet alleen in de paartijd maar, zoals dat hoort, ook wel daarbuiten. Juist in de voortplantingstijd voegt de Vasapapegaai-man zijn zelf bereide poeder toe. Dat is hard nodig, voor harde eischalen van het komend nageslacht.

    • Frans van der Helm