Club in de wurggreep van Chinese eigenaar

Het vertrouwen in eigenaar Wang Hui is bij ADO Den Haag tot een minimum gedaald. Betrokkenen schetsen een beeld van een onpeilbare zakenman die veel minder machtig is dan hij zich voordoet.

Foto: Evert-Jan Daniels/ANP

Het leek een leuke roddel, maar het bleek nog waar ook. Wanneer de Chinese eigenaar Wang Hui een wedstrijd van zijn club ADO Den Haag bezoekt, wordt hij in zijn skybox niet omringd door zakenpartners uit China. Dat lijkt zo. In werkelijkheid bestaat zijn entourage uit het personeel van Chinese restaurants waar hij eet als hij in Den Haag is. Koks en obers, gestoken in kostuum.

Typisch Wang Hui, meester van de schijnvertoning. Met de grootste verhalen, presentaties en beloftes heeft de Chinese advocaat een van de meest volkse clubs van Nederland op zijn kop gezet. Namens het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen Sports waarvan hij aandeelhouder is, spiegelde hij ADO gouden bergen voor – Europees voetbal, talrijke Chinese sponsors en het implementeren van Haagse voetbalkennis in China. Maar bijna een jaar na de al even moeizame aandelenoverdracht is daar weinig van terechtgekomen.

Geld verdienen met Nederlandse voetbalkennis

Europees voetbal lijkt met de huidige tiende plek ver weg. Zakelijke topdeals? De inkomsten uit commercie gaan juist achteruit. Kennisuitwisseling? De zeven Haagse jeugdtrainers die voor 1.500 euro bruto per maand training gaan geven in het Chinese Binnen-Mongolië, wachten al drie maanden op een werkvergunning. Nu geven ze training in Den Haag, op kosten van ADO.

Terwijl hun pioniersrol juist een speerpunt is in de plannen van Wang. Hij wil geld verdienen met het verspreiden van Nederlandse voetbalkennis over China, waar de overheid forse subsidies verstrekt voor het geven van voetbaltraining. Pas twee jeugdtrainers van ADO verblijven in China. In Beijing werken zij op de prestigieuze Bay Highschool, waar de voetbalgekke president Xi Jingping ooit naar school ging.

Wang Terry, de zoon van Wang Hui, verblijft momenteel ook in Nederland, als vertegenwoordiger van United Vansen. Hij is gekomen met één doel: brand blussen. Terry moet de gemoederen tot bedaren brengen binnen een club die twee weken geleden de noodklok luidde. De directie maakte toen op een persconferentie bekend dat zijn vader Wang Hui de rekeningen niet betaalde. ADO bleek nog 1,9 miljoen euro tegoed te hebben van de hoofdaandeelhouder. Zonder die betaling dreigt een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen euro en is de kans groot dat de KNVB de club terug zal plaatsen in zorgcategorie 1 van de licentiecommissie.

Wang laat vaker op zich wachten

Een nare, pijnlijke situatie, maar niemand die ervan opkeek. Eerder heeft United Vansen voormalig ADO-eigenaar Mark van der Kallen ruim een half jaar laten wachten op het bedrag voor de clubaandelen (bijna 10 miljoen euro). En ook de Italiaanse voetbalbond kreeg pas na twee maanden de 3,3 miljoen euro van United Vansen als vergoeding voor het uitbesteding van de Italiaanse Super Cup, die in augustus werd gespeeld in Sjanghai. Van de afgesproken 3,3 miljoen werd uiteindelijk maar 2 miljoen overgemaakt naar Italië. De Italiaanse marketingdirecteur van United Vansen werd moedeloos van de kwestie; Giovanna Gargiulo kon de druk niet meer aan en nam ontslag. Wang vond dat ze te hoge bedragen had afgesproken. Alles was haar fout.

Dat Wang nu ADO in de problemen kan brengen, is deels een gevolg van enkele dure spelers die de club deze zomer heeft aangetrokken. Hun salarissen leken gepermitteerd op basis van Chinese beloftes, maar zolang de beloofde 700.000 en 1,2 miljoen euro niet binnen zijn, heeft ADO een probleem. De bedragen zijn onderdeel van een totale storting van 3,7 miljoen euro die Wang dit jaar op papier zou doen, verdeeld over drie termijnen. Vorig seizoen voldeed hij met een storting van 1,5 miljoen euro wel aan zijn belofte.

ADO had hem tot afgelopen vrijdag de tijd gegeven te betalen. Die dag zou Wang in Nederland zijn voor de aandeelhoudersvergadering, maar drie dagen van tevoren zegde hij af. Wang woonde liever een meerdaags voetbalcongres in China bij, waar het onder meer ging over de ontwikkeling van school- en jeugdvoetbal in zijn land.

Ze hoeven zich geen zorgen te maken

Terwijl Wang vanuit Beijing tot kalmte maande, raakten Haagse bestuurders over de kook. Sommige leden van de directie waren zelfs zo geïrriteerd dat ze bijna dagelijks hun onvrede uitten in het hotel waar de 27-jarige zoon van Wang verblijft. „Ik weet dat mensen in Den Haag zich zorgen maken, maar dat hoeft niet. We zijn bezig met een oplossing”, zei Wang Terry.

Dat was woensdag. Twee dagen later zei Wang Terry: „Het geld is onderweg.” Weer een dag later stond op de website van de club: „United Vansen heeft zich tot het uiterste ingespannen om tot een financiële oplossing te komen. Die oplossing levert ADO Den Haag een meer dan sluitende begroting op voor het lopende seizoen en de dreigende indeling in categorie 1 van de KNVB is daarmee afgewend.”

Toch is het vertrouwen in de Chinese eigenaar tot een minimum gedaald in Den Haag en de club is de grip op de situatie kwijt. Zoveel onduidelijkheden. Waarom betaalt Wang niet? Heeft hij wel geld? En wie is toch Hong Liu Jian, de Chinese tv-presentator die door Wang in de raad van commissarissen is geposteerd?

Zoals zijn rol officieel voorschrijft moet Hong toezicht houden, maar opmerkelijk genoeg is hij voor sommige van zijn medecommissarissen een onbekende. Ton Rutgrink, voormalig topman bij accountantsbureau BDO en sinds april lid van de rvc bij ADO: „Ik heb hem nog nooit gezien of gesproken, maar laten we aannemen dat hij bestaat.”

Wat ook wringt is dat clubeigenaar Wang voorzitter van de rvc is. Dat kan niet, zegt Rutgrink. „Een belangenconflict. Ik heb Wang ook meerdere keren gezegd dat hij uit de rvc moet stappen. Hij houdt nu toezicht op zijn eigen bedrijf. De slager keurt zijn eigen vlees.”

Nog het meest pijnlijk is de woelige situatie voor algemeen directeur Jan Willem Wigt. De Hagenaar die fortuin maakte met een incassobureau, blijkt na zijn pensioen nog steeds te moeten hengelen naar achterstallige betalingen. Tegen wil en dank, want Wigt was nooit van plan om ADO te leiden. Hij waardeerde zijn rol als clubman op de achtergrond. Zat in de rvc, richtte vorig jaar het ADO-museum op en stelde zijn skybox ter beschikking als ADO hoog bezoek had. Kwam Louis van Gaal of Guus Hiddink langs, dan speelde hij voor gastheer.

Wigt weet niet waarom Wang niet betaalde. Hij heeft het zichzelf al honderd keer afgevraagd, zei hij twee weken geleden op een persconferentie. De enige reden die hij kon bedenken, was dat Wang het geld niet heeft.

Verbindingsman

Zo werd Wang publiekelijk vernederd. Tussen de regels werd de grote baas door zijn eigen bedrijfsleider een wanbetaler genoemd die misschien wel niet zo rijk is als hij zich voordoet. In een interview met de NOS in China beloofde Wang dat hij zou betalen, maar hij voegde hij eraan toe: het was niet de bedoeling dat ADO steeds de hand zou ophouden. Wang wijt de wrijving aan cultuurverschillen. Zoon Terry: „We hebben tijd nodig om te wennen aan elkaars cultuur en manier van zakendoen. De communicatie tussen beide partijen moet beter.”

United Vansen gaat daarom de teugels aantrekken. Voor meer grip op de situatie, zegt Terry, heeft het bedrijf een verbindingsman aangesteld. Nadat eerder de Chinese trainer Hongbo Gao op stage werd gestuurd in Den Haag, is het ditmaal bestuurder Zheng Li die de gelederen komt versterken. Terry: „Meneer Li zal fungeren als brug tussen ADO en China. Ook zal hij meneer Wigt helpen communiceren met United Vansen. Zodra hij een werkvergunning heeft, treedt hij in dienst. Op fulltime-basis.”

Of ADO eveneens het belang inziet van de komst van Li, is onduidelijk. „Wij houden sinds vorige week mediastilte”, aldus persvoorlichter Ronald van der Geer. „Wij vinden dit niet de moeite waard om op te reageren.”

Terwijl clubwerknemers zwijgen, roeren andere betrokkenen zich over hun ervaringen met Wang. Zij schetsen een beeld van een onpeilbare zakenman die veel minder machtig is dan hij zich voordoet. Die altijd anderen laat betalen voor diners en bovendien helemaal niet de baas is bij United Vansen. Dat is zijn zwager.

Chun Li, de Chinese zakenman die kantoor houdt in Den Haag en ten tijde van de overname optrad als vertrouweling van Wang: „Ik wil niks meer met hem te maken hebben. Ik wil alleen zakendoen met mensen die eerlijk zijn. Wang heeft het altijd over trage Chinese betaalprocedures, maar er zijn 480 Chinese bedrijven in Nederland gevestigd en daarmee heeft niemand die problemen. Het komt door hem. Niet door China.”

De onduidelijkheid deed ook sportmarketeer Chris Woerts besluiten om niet in zee te gaan met ADO toen de club hem in het voorjaar wilde aanstellen als directeur. Hij wilde onder meer weten wie de precieze eigenaar van United Vansen was en hoe de geldstromen liepen. „Ik wilde tot achter de komma weten waaraan ik zou beginnen. Maar ik kreeg geen antwoorden. Ik vertrouwde het niet.”

Ook Maarten Fontein is blij dat hij niet meer betrokken is. De voormalig president Azië bij Unilever werd aangesteld als directeur omdat hij vanwege zijn werkverleden de brug kon vormen tussen de club en China. Hij weet nog dat hij voor Wang een onderhoud arrangeerde met Johan Cruijff om over de ontwikkeling van het Chinees jeugdvoetbal te praten. „Maar al te graag ging hij op de foto met Cruijff, maar met de inhoud van het gesprek is nooit iets gedaan. Toen het op investeren aankwam, gaf hij niet thuis.”

Zelf stapte Fontein in maart op. Hij voelde zich tot loopjongen gereduceerd toen Wang hem per e-mail een lijst met zestien persoonlijke geboden stuurde. Eén daarvan was dat de directeur van ADO als eerste in het stadion diende te zijn en als laatste diende te vertrekken. Fontein: „Ik vraag me af of er wel voldoende geld is bij United Vansen. Er is nooit duidelijkheid geweest. Ik heb mezelf behoed voor reputatieschade.”

    • Fabian van der Poll