Clinton sterker uit eerste rel Democraten

Excuses van Bernie Sanders aan Hillary Clinton tijdens een tv-debat beëindigen een rimpeling in een verder hoffelijke campagne.

Presidentskandidaat Bernie Sanders heeft met excuses aan Hillary Clinton een eerste echte crisis bij de Democraten bezworen. Clinton is de morele winnaar.

Senator Sanders bood tijdens een tv-debat in New Hampshire zijn excuses aan voor medewerkers die geheime gegevens van de Clinton-campagne hadden ingezien. „Ik bied niet alleen mijn excuses aan Hillary Clinton aan, maar ook aan mijn aanhangers. Zo willen we geen campagne voeren.”

De kwestie leidde tot verhitte taferelen bij de Democraten, die tot nu toe een veel kalmere campagne voeren dan de Republikeinen. Eind vorige week kwam een lek in het computersysteem van de Democratische Partij boven water. Alle campagneteams hebben toegang tot algemene gegevens. Maar medewerkers van Sanders konden ook meer gedetailleerde lijsten inzien die de campagne van Clinton had gemaakt, bijvoorbeeld welke kiezers loyaal zijn aan Clinton. Een of meer medewerkers legden lijsten aan, kennelijk met de bedoeling gevoelige informatie over kiezers op te slaan.

Clinton, koploper bij de Democraten, reageerde woedend. „Onze gegevens zijn gestolen”, liet haar woordvoerder Robby Mook weten. „Ze wilden met deze gegevens donateurs voor hun campagne werven.” Deskundigen vragen zich overigens af of Sanders echt veel met deze informatie kon. Het systeem is sterk verouderd, en Sanders’ campagne had duizenden screenshots moeten maken om de informatie op te slaan.

Sabotage

Sanders ontsloeg een betrokken medewerker, en beloofde mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Maar de Democratische partij reageerde meteen door Sanders alle toegang tot kiezersgegevens te ontzeggen. Dat maakte Sanders weer razend: een campagne zonder gegevens over kiezers is bijna onmogelijk.

Sanders dreigde met een proces tegen de partij, en beschuldigde voorzitter Debbie Wasserman Schultz ervan de voorverkiezingen te saboteren. Deze beschuldiging raakt een gevoelige snaar bij veel van Sanders’ aanhangers, die denken dat de voorverkiezingen dienen om Clinton op de troon te helpen. Dat zijn campagne zo hard werd gestraft, was daar alleen maar extra bewijs voor.

Sanders trok zijn juridische dreigementen in toen de partij alsnog de toegang tot Sanders’ eigen gegevens herstelde. Sanders veranderde zaterdagnacht in het tv-debat van toon, en zei dat zijn team allereerst fout zat. Clinton accepteerde de verontschuldigingen.

De kwestie was een tijdelijke rimpeling in een verder hoffelijke campagne. Bernie Sanders, de enige serieuze uitdager van Clinton, heeft tot nu toe geweigerd zijn tegenstander direct aan te vallen. Zo weigerde hij in een tv-debat over haar e-mailaffaire te praten. Clinton staat volgens landelijke peilingen op zo’n 55 procent, tegen 30 procent voor Sanders.

De senator uit Vermont voert campagne met linkse ideeën. Hij viel Clinton aan op haar ‘interventionistische’ visie op buitenlandse politiek. Clinton zei zaterdag dat het aftreden van de Syrische president Assad prioriteit had in haar visie op Syrië. Sanders ziet dat niet zitten. „De Verenigde Staten zijn niet de politieagent van de wereld. We kunnen niet vechten tegen Assad en Islamitische Staat tegelijk. Laten we ons eerst op IS richten.”