Chelsea hoopt op Hiddink van zeven jaar terug

Guus Hiddink volgt José Mourinho op bij Chelsea. De gevallen Londense topclub snakt naar de zalvende hand van de Achterhoeker.

Guus Hiddink

Op de website van Chelsea verscheen zaterdag de bevestiging van de aanstelling van coach Guus Hiddink, die na het ontslag van José Mourinho de ongekende terugval van de Engelse kampioen moet zien te stoppen. Tot het eind van dit seizoen heeft de 69-jarige Achterhoeker de leiding over de gebutste selectie. Chelsea, de club van de Russische miljardair en Hiddink-intimus Roman Abramovitsj, staat na de overwinning zaterdag op Sunderland (3-1) vier punten boven de degradatiestreep. Hiddink keek toe vanaf de tribune op Stamford Bridge.

Het bericht werd geïllustreerd met een foto van Hiddink met vastberaden tronie. Onmiskenbaar een beeld uit 2009 toen hij bij Chelsea memorabele maanden beleefde in een tijd dat hem nog toverkracht werd toegedicht. Hij trok toen een vastgelopen selectie uit het slop en werd qua puntengemiddelde de succesvolste trainer in de clubgeschiedenis. Ook won hij de FA Cup en miste hij door een fatale laatste minuut tegen Barcelona de finale van de Champions League.

Strelen en streng zijn tegelijk, het was de touch van de charismatische wonderdokter. Ook nu is er behoefte aan de zalvende hand van Hiddink, de man van (bijna) zeven jaar geleden dus. Hiddink beschikt over „een rijkdom aan ervaring en succes op het hoogste niveau”, staat er boven de zes alinea’s in het bericht op de site van Chelsea waarin zijn enorme staat van dienst bezongen wordt.

Maar wat deed Hiddink nog na die succesvolle maanden bij Chelsea in 2009? Daaraan wijdt de club in het persbericht slechts twee regels: „Daarna was Hiddink bondscoach van Turkije en Nederland en tussendoor achttien maanden coach van Anzhi Machatsjkala, waar hij Willian [nu Chelsea-speler] van Sjachtar Donetsk aantrok.” Einde bericht.

De kwakkeljaren van Hiddink behoeven weinig woorden: veel te vieren was er niet dit decennium. Roerend in een kop koffie sprak hij in 2012 bij de NOS nog over zijn naderende pensioen. „Anzji is in principe mijn laatste ploeg die ik als trainer leid.” Maar het eergevoel bleek te groot om stilletjes in Dagestan het trainersvak vaarwel te zeggen. Bondscoach van Oranje werd hij nog, het verhaal is bekend. Na zijn ontslag deze zomer , zelf vond hij dat het lek net boven was, was het even stil. Tot nu.

Eerherstel, revanche: hij was er allemaal niet mee bezig, zei Hiddink zondag bij Fox Sports, vlak voor hij het trainingsveld op Chelsea’s complex Cobham betrad voor de eerste training van zijn – wie weet – laatste klus.