Chelsea hoopt op Hiddink van zeven jaar terug

Guus Hiddink maakt het seizoen af bij de Engelse kampioen die ongekende terugval beleeft.

Foto Koen van Weel/ANP

Op de website van Chelsea verscheen zaterdag het bericht over de aanstelling van coach Guus Hiddink, die na het ontslag van José Mourinho de ongekende terugval van de Engelse kampioen moet zien te stoppen. Tot het eind van dit seizoen heeft de 69-jarige coach uit de Achterhoek de leiding over de gebutste selectie. Chelsea, de club van de Russische miljardair en Hiddink-intimus Roman Abramovitsj, staat na de overwinning zaterdag op Sunderland (3-1) vier punten boven de degradatiestreep. Hiddink keek toe vanaf de tribune op Stamford Bridge.

Het bericht werd geïllustreerd met een foto van Hiddink met vastberaden tronie. Onmiskenbaar een beeld uit 2009 toen hij bij Chelsea memorabele maanden beleefde in een tijd dat hem nog toverkracht werd toegedicht. Hij raakte de juiste snaar bij een selectie die de weg kwijt was geraakt onder Felipe Scolari en werd qua puntengemiddelde de succesvolste trainer in de clubgeschiedenis. Hij won de FA Cup en hij miste hij door een fatale laatste minuut tegen Barcelona de finale van de Champions League.

Strelen en streng zijn tegelijk, het was de touch van de charismatische wonderdokter. Ook nu is er behoefte aan de zalvende hand van Hiddink, de man van (bijna) zeven jaar geleden dus. Maar een Hiddink die niet meer de Hiddink van toen is, moet nu een selectie bij de hand nemen op die voor veel grotere problemen staat dan in 2009. De selectie van Chelsea is een leiderloos geheel vol onderlinge irritaties, waarbij volgens het publiek muiterij tegen Mourinho de enige verklaring is voor de wanprestatie dit seizoen. Opdracht één is nu de steun van het publiek terugwinnen.

Hiddink beschikt over „een rijkdom aan ervaring en succes in de top”, staat er boven de talrijke alinea’s in het persbericht van Chelsea waarin zijn enorme staat van dienst bezongen wordt. Maar wat presteerde hij na die succesvolle maanden bij Chelsea in 2009? Daaraan wijdt de club twee regels: „Hiddink werd bondscoach van Turkije en Nederland en was tussendoor achttien maanden coach van Anzhi Machatsjkala, waar hij Willian [nu Chelsea-speler] van Sjachtar Donetsk aantrok.” Einde bericht.

De kwakkeljaren van Hiddink behoeven weinig woorden: veel te vieren was er niet dit decennium. Roerend in een kop koffie sprak hij in 2012 bij de NOS nog over zijn naderende pensioen. „Anzji is in principe mijn laatste ploeg die ik als trainer leid.” Maar het eergevoel bleek te groot om stilletjes in Dagestan het trainersvak vaarwel te zeggen. Bondscoach van Oranje werd hij nog, het verhaal is bekend. Na zijn ontslag deze zomer – zelf vond hij dat het lek net boven was bij het Nederlands elftal – werd het even stil. Tot nu.

Eerherstel, revanche: hij was er allemaal niet mee bezig, zei Hiddink zondag bij Fox Sports, vlak voor hij het trainingsveld op Chelsea’s Cobham betrad voor de eerste training van zijn – nu echt? – laatste club.

    • Bart Hinke