Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Aantal vermisten loopt op na aardverschuiving Shenzhen

Er wordt nu gezocht naar 91 mensen, terwijl eerst nog gesproken werd van 27 vermisten.

Het aantal vermisten na de aardverschuiving in de Chinese stad Shenzhen is flink naar boven bijgesteld. Volgens de Chinese staatstelevisie wordt door reddingsdiensten nog gezocht naar 91 mensen, zo meldde persbureau Reuters maandag. Vlak na de aardverschuiving van zondag spraken de Chinese autoriteiten nog van 27 vermisten.

Tot nu toe hebben brandweerlieden zeker 13 mensen uit het puin gered en zijn er meer dan 900 mensen geëvacueerd. Vooral op een groot industrieterrein van Shenzhen was de schade groot. Daar zijn zeker dertig gebouwen ingestort. Ook ontplofte er een gasleiding, zo meldde staatszender CCTV zondagmiddag.

De aardverschuiving ontstond toen bouwafval op een overvolle stortplaats in beweging kwam. Volgens lokale arbeiders had de plaats in februari gesloten moeten worden, maar werd ook na die tijd nog modder en afval gestort.

Drieduizend brandweerlieden ingezet

De reddingswerkzaamheden verlopen volgens autoriteiten voorlopig vrij moeizaam. Door de dikke lagen modder die zich op het terrein hebben opgehoopt staan veel gebouwen op instorten. China heeft ruim drieduizend brandweerlieden en dertig reddingshonden ingezet om de vermisten te kunnen opsporen. Naar verluidt zijn er drie mensen gewond geraakt.

Vorige maand kostte een aardverschuiving in de provincie Zhejiang nog aan 38 mensen het leven. In augustus werden ook tientallen mensen slachtoffer in de provincie Shaanxi. In Shenzhen wonen meer dan 14 miljoen mensen. In de stad vond afgelopen zomer een reeks explosies plaats, waarbij meer dan 160 mensen om het leven kwamen.