Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wil jij dat Agrabah gebombardeerd wordt?

Eenderde van de ondervraagde Republikeinen is voor het platbombarderen van het koninkrijk uit Aladdin.

Een screenshot van een tweet over Agrabah.
Een screenshot van een tweet over Agrabah.

Agrabah. Het klinkt als de naam van een doorsnee Arabische stad. En dat dachten veel Amerikaanse stemmers ook. Bijna eenderde van 532 Republikeinse stemmers zou het bombarderen van de stad Agrabah goedkeuren. Een probleem: de stad bestaat niet.

Althans, niet in het echt. Agrabah is het fictieve koninkrijk uit de film Aladdin. Het Amerikaanse opiniepeilingsbureau Public Policy Polling vroeg in een recent onderzoek of de Amerikaanse stemmer het bombarderen van de stad zou goed- of afkeuren. Dit is het resultaat:

Arabieren juichten om instorten WTC

Onder de Democratische stemmers was 19 procent het eens met de stelling. Uit hetzelfde onderzoek bleek verder dat 41 procent van de Trump-stemmers denkt dat de internering van Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog een goed idee was.

Daarnaast gelooft 36 procent van de Republikeinen dat duizenden Arabieren in de Amerikaanse stad New Jersey juichten toen het World Trade Center ineenstortte. Presidentskandidaat Donald Trump zei onlangs dat hij zelf heeft gezien dat duizenden Arabieren aan het juichen waren toen de torens op 9/11 omvielen.