Vredesoverleg Jemen gestopt, nieuwe poging in januari

De gesprekken zijn afgebroken omdat beide partijen veelvuldig het staakt-het-vuren schenden.

Speciaal VN-gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed voor Jemen maakt in een persconferentie het stuklopen van de vredesonderhandelingen bekend.
Speciaal VN-gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed voor Jemen maakt in een persconferentie het stuklopen van de vredesonderhandelingen bekend. Foto Fabrice Coffrini

De vredesbesprekingen in Zwitserland tussen de strijdende partijen in Jemen zijn zondagmiddag afgebroken zonder dat er een akkoord is bereikt. Aanleiding is het aanhoudende geweld in het land.

Dat heeft de Verenigde Naties bekendgemaakt. Een nieuwe poging in het vredesproces staat gepland voor 14 januari. De locatie is nog onbekend, al worden Ethiopië en opnieuw Zwitserland overwogen. Volgens de speciale VN-gezant voor Jemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, moeten de partijen eerst tot een permanent staakt-het-vuren komen, voordat er een definitief vredesakkoord kan worden bereikt.

De afgelopen week werd het speciaal voor de vredesbesprekingen afgesproken staakt-het-vuren, dat een week had moeten duren, veelvuldig geschonden door beide partijen. Toch is er opnieuw afgesproken de wapens neer te leggen de komende week, zo meldt Reuters.

Al meer dan 6.000 doden

In Jemen woedt sinds januari een oorlog tussen de shi’itische Houthi’s en het soennitische Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Begin dit jaar stapte de regering van Jemen op en vertrok uit hoofdstad Sana’a naar Aden. De rebellen grepen de macht in de hoofdstad en andere delen van het land. Het sindsdien aanhoudende geweld heeft ongeveer 6.000 Jemenieten het leven gekost.

De soennitische regering van het land ziet de shi’itische Houthi-rebellen als een vooruitgeschoven pion van aartsvijand Iran. Bondgenoot Saoedi-Arabië voert sinds maart bombardementen uit op de rebellen en krijgt daarbij steun van een Arabische coalitie met onder andere Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees ook onze speciale productie: Wat moeten we met Saoedi-Arabië?