Vliegtuig naar Parijs maakt noodlanding na bommelding

Een verdachte pakketje, dat werd gevonden op het toilet van het vliegtuig, bleek uiteindelijk vals alarm.

Het geëvacueerde vliegtuig. Foto EPA

Een vliegtuig van Air France heeft in Kenia een noodlanding moeten maken, nadat melding was gedaan van explosieven op het toilet aan boord. De topman van de Franse luchtvaartmaatschappij heeft aangegeven dat het om een vals alarm ging en dat de vlucht of passagiers niet in gevaar zijn geweest.

De Keniaanse luchtvaartautoriteit meldde eerder nog op Facebook dat het om een bom zou gaan, en veranderde dat later in een ‘verdacht object’.

Kenyan Security foil a bombing attempt on Air FranceKenyan bomb experts discover a bomb inside Air France at Moi…

Posted by Kenya Airports Authority on Sunday, December 20, 2015

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Nkaissery zei op een persconferentie dat een aantal passagiers ondervraagd wordt over het gevonden pakketje. Volgens een bron bij de politie worden zes mensen verhoord, meldt persbureau AP.

Bommeldingen

De vlucht AF4463 vertrok zaterdag van Mauritius en zou rond zes uur vanochtend aankomen op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Onderweg werd een verdacht pakket op het toilet gevonden. De 459 passagiers en 14 crewleden zijn zaterdagavond na de noodlanding op het vliegveld van de Keniaanse havenstad Mombassa veilig geëvacueerd.

Verschillende vluchten van Mombassa ondervonden hinder door het incident, maar geleidelijk aan is het vluchtschema hervat, meldt de Keniaanse luchtvaartmaatschappij Kenia Airways. Air France heeft een ander vliegtuig naar Mombassa gestuurd om de passagiers naar Parijs te brengen.

De laatste tijd ondervindt Air France vaker hinder door bommeldingen. Afgelopen week vertrok een vlucht van Venezuela naar Parijs later door een melding. Vorige maand moesten vliegtuigen van Air France vanuit Washington en Los Angeles uitwijken. Ook deze vluchten waren onderweg naar Parijs. Alle meldingen waren loos alarm.

    • Menno Sedee