Tientallen doden bij luchtaanvallen Idlib

Volgens ooggetuigen zijn de aanvallen uitgevoerd door Russische gevechtsvliegtuigen.

Een man loopt langs een volgens activisten door luchtaanvallen verwoeste auto in de Syrische stad Idlib. Ammar Abdullah / Reuters

Zeker 43 mensen zijn zondag om het leven gekomen bij vermeende Russische luchtaanvallen in de Syrische stad Idlib. Volgens ooggetuigen zijn er zeker zes aanvallen uitgevoerd, onder meer op een markt midden in de stad. Dit meldt persbureau Reuters.

Meer dan 150 mensen zijn gewond geraakt. Reddingswerkers hebben verder dertig lichamen aangetroffen die nog geïdentificeerd moeten worden. Volgens een ooggetuige liggen er nog veel lichamen onder het puin. De meerderheid van de slachtoffers zijn rebellen, volgens persbureau AFP. Vrijwilligers zijn hard bezig met het ruimen van de lichamen.

Russische vliegtuigen

Idlib staat onder de controle van rebellen die vechten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Rusland, bondgenoot van Assad, begon eind september een grote militaire actie in Syrië. Volgens ooggetuigen voerden Russische vliegtuigen de aanvallen uit. Ze zijn te onderscheiden doordat ze hoger vliegen dan de Syrische helikopters.

Moskou zegt dat haar doel de Islamitische Staat (IS) is, maar rebellen en burgers laten andere geluiden horen. Zij zeggen dat ook ver weg van de frontlinies burgerslachtoffers vallen.

In maart werd Idlib veroverd door al-Nusra, een coalitie van islamitische rebellen die gelinkt is aan Al-Qaeda. De stad ligt in het noordwesten van Syrië.

    • Laura van der Reijden