Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Slovenen zeggen nee tegen homohuwelijk

Eerder dit jaar werd een wet voor het homohuwelijk wel aangenomen, maar een actiegroep wist een referendum aan te vragen.

Een Sloveense vrouw brengt haar stem op het referendum uit.
Een Sloveense vrouw brengt haar stem op het referendum uit. Srdjan Zivulovic / Reuters

Het homohuwelijk in Slovenië is zondag niet gelegaliseerd. Slovenen mochten zich in een referendum uitspreken voor of tegen de dit jaar aangenomen wet, en een meerderheid van bijna tweederde zei “nee”, aldus een voorlopig resultaat van de kiescommissie.

Het grotendeels katholieke land had het eerste oud-communistische land binnen de EU kunnen worden die het trouwen van mensen met hetzelfde geslacht legaal heeft gemaakt. Met het wegstemmen van het homohuwelijk gaan de Sloveense burgers tegen de wens van de overheid in. De Sloveense president Borut Pahor is voor de invoering van de wet. De grootste oppositiepartij, de Sloveense Democratische Partij (SDS), is tegen de wet.

“Kinderen staan op het spel”

Het was voor Slovenië de tweede keer in drie jaar dat er gestemd werd op homorechten. In 2012 werd al in een eerder referendum met 55 procent tegen meer rechten voor koppels met hetzelfde geslacht gestemd. In maart dit jaar stemde een meerderheid van het parlement voor een nieuwe wet die het huwelijk zou legaliseren. Ook zouden stellen met hetzelfde geslacht daardoor kinderen mogen adopteren.

Slovenië had zo de elfde EU-lidstaat kunnen worden waar stellen van hetzelfde geslacht zouden mogen trouwen, maar de wet trad niet in werking omdat de actiegroep “Kinderen staan op het spel” een petitie startte tegen de invoering van de wet. Ze haalden genoeg handtekeningen op voor het vandaag gehouden referendum.

Slovenië, een klein land met zo’n twee miljoen inwoners, is relatief tolerant voor homostellen. Ze mogen hun relatiestatus wel al officieel registreren sinds 2006.