SC Cambuur boekt eerste uitzege in een jaar

Door de overwinning op Excelsior passeert SC Cambuur FC Twente in de ranglijst.

Bartholomew Ogbecha maakte het openingsdoelpunt voor SC Cambuur. Foto Henk Jan Dijks / EPA

Een week na de eerste overwinning heeft SC Cambuur zondag de tweede zege van het seizoen geboekt. Na de 3-1-thuiswinst van vorige week tegen NEC wonnen de Leeuwarders nu de uitwedstrijd tegen Excelsior met 4-1. De ploeg van trainer Henk de Jong klimt dankzij de eerste uitoverwinning in een jaar naar de zestiende plaats en staat met dertien punten op doelsaldo boven FC Twente.

Cambuur had het betere spel op de vroege zondagmiddag in Kralingen, waar thuisploeg Excelsior in de eerste helft geen enkele kans kon creëren. Bartholomew Ogbeche was namens de bezoekers de gevaarlijkste man. De Nigeriaan tikte na een kwartier spelen net naast op een voorzet van Vytautas Andriuskevicius en zorgde na een half uur voor het openingsdoelpunt door via de paal raak te schieten.

Met invallers Kevin Vermeulen en Nigel Hasselbaink in de ploeg ten koste van Yoëll van Nieff en Daryl van Mieghem probeerde Excelsior-trainer Alfons Groenendijk na rust grip te krijgen op de wedstrijd. Met succes, want al snel kregen de Rotterdammers de eerste kans van de middag. Tom van Weert schoot op de lat. Kort daarna kopte Sander Fischer over uit een hoekschop.

Toen het Kralings offensief een kwartier na rust was gaan liggen, grepen de bezoekers weer het initiatief. Door een fout in de verdediging van Excelsior viel het tweede Leeuwardense doelpunt twintig minuten voor tijd. Fischer verdedigde halfslachtig uit, waardoor Ogbeche de bal kon onderscheppen en langs doelman Tom Muyters kon schuiven.

Drie minuten voor tijd schoot Jack Byrne 3-0 binnen. De huurling van Manchester City maakte zijn eerste goal voor geelblauw. In blessuretijd kon Jamiro Monteiro ook nog 4-0 maken, terwijl Kevin Vermeulen aan de andere kant in de slotseconde ook nog een goaltje binnen prikte.
Excelsior gaat de winterstop in met zeventien punten uit evenveel wedstrijden. (ANP)