‘Samir Qantar gedood in luchtaanval in Syrië’

De Libanese strijder werd in 2008 door Israël vrijgelaten in een veelbesproken gevangenenruil met Hezbollah.

Samir Qantar na zijn vrijlating in 2008. Foto Wael Hamzeh / EPA

De Libanese strijder Samir Qantar zou zijn gedood bij een luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus. Dat melden Syrische staatsmedia en de shi’itische Libanese strijdgroep Hezbollah. Qantar werd in 2008 door Israël vrijgelaten in een gevangenenruil met Hezbollah en was tot dan toe een van de meestbesproken gevangenen van Israël.

Qantar werd in 1980 veroordeeld tot levenslang wegens een viervoudige moord in 1979. Zijn bijnaam in Israël luidde ‘Het Monster’. Sinds zijn vrijlating zou Qantar zich bij Hezbollah hebben aangesloten en een vooraanstaande functie hebben verworven binnen de groep, volgens persbureau Reuters.

Zijn broer bevestigt op zijn Facebook-pagina de dood van Samir Qantar. Volgens Hezbollah zouden acht anderen ook bij de aanval om het leven zijn gekomen.

Verantwoordelijkheid

De Syrische staatsmedia melden dat “terreurgroepen” achter de aanval zitten. Volgens Hezbollah werd de aanval uitgevoerd door Israël. De Israëlische minister Yoav Gallant verwelkomt de dood van Qantar op de radio:

“Het is goed dat mensen als Samir Qantar niet deel uitmaken van onze wereld.”

Maar Gallant weigert namens Israël verantwoordelijkheid te nemen:

Ik bevestig noch ontken iets wat met deze kwestie te maken heeft.

Israël houdt zich formeel buiten de oorlog in Syrië. Toch voert het soms luchtaanvallen uit in het land om naar eigen zeggen te voorkomen dat Hezbollah geavanceerde wapens in handen krijgt of aanvallen uitvoert op Israëliërs.

    • Menno Sedee